Förflytta dig till innehållet

"Nu finns redan 150 skarvbon på ön Högen i Pargas"

Fotot är taget med drönare den 6 april. Mathias Mattsson är fotograf. Finnsementti ses till vänster och Pargas centrum syns uppe i bild. Avståndet knappt tre kilometer.  Foto: Mathias Mattsson


Det var fiskaren Ari Oksanen i Pargas som slog larm: Skarvarna har hittat Högen.
I det skedet, i början av april, var skarvarna ändå inte i gång med sitt bobyggande ännu.
Just före påsk var Åbolands fiskarförbunds Kaj Mattsson och Olav Granström i land, och vandrade runt den sex hektar stora ön, men upptäckte inte några bon.
Förra veckan var situationen en annan. Oksanen talade då om att han räknat till 150 skarvar.
Nu säger Olav Granström att fåglarna är hundratals och bona omkring 150.

Snabb förvandling de senaste veckorna

Förvandlingen är snabb, men så har det också gått till på andra håll då skarvarna har tagit en ö i besittning.
– För tillfället diskuterar vi med olika parter och med myndigheterna om vad vi ska göra, och jag ser det som sannolikt att vi lämnar in en ansökan, säger Granström.
Han är också verksamhetsledare för Pargas-Nagu fiskeriområde, till vars uppgifter hör fiskevattenvård i vattenvägarnas och allmänhetens intresse.
– Frågan är högt prioriterad, men ärendet är inte helt okomplicerat, säger Granström.

Undantagstillstånd kan bland annat sökas med hänvisning till yrkesfiskares ekonomiska förluster

Ordförande för Pargas-Nagu fiskeriområde är Jörgen Hermansson.
Hermansson förklarar varför man ännu inte fattat beslut om att fiskeriområdet ska lämna in en ansökan om undantagstillstånd för att störa skarv.
– Det finns olika möjligheter. En är att söka om undantagstillstånd med hänvisning till fisket, då det handlar om viktiga lekområden för framförallt gös, men också för abborre. Vi har åtminstone tre yrkesfiskare som direkt riskerar drabbas. Men hittills har vi inte fattat något beslut.
Fiskeriområdets intresse i frågan beror i första hand på skyddet av viktiga lekområden och fiskeriet. Och Kyrkfjärden är inte viktig enbart för yrkesfisket utan även för fritidsfisket.
– Fiskeriområdet agerar självklart inte heller utan ett entydigt mandat också från områdets markägare, säger Hermansson.

Finns flera parter som kan söka undantagstillståndet

Markägaren som är Partek – faktiskt inte Nordkalk utan Partek – kan också höra till dem som söker undantagslovet, eller varför inte Pargas stad om man anser att skarvarnas ö-ockupation medför lukt och skada för den bosättning som finns relativt nära.
– Det är i varjre fall för sent att mota olle i grind, de är där nu, säger Hermansson och konstaterar att skarvdiskussionen har pågått i omkring tio år nu.
Fortfarande är utgångsläget att det är en fridlyst fågel vars häckning inte får störas.
LÄS OCKSÅ: Undantagslov för att störa skarv är en knepig historia — ett fall i Åbo avgörs i dagarna

Dela artikeln

5 kommentarer: “"Nu finns redan 150 skarvbon på ön Högen i Pargas"

  1. Paul Lindberg skrev

    Kan bara hoppas, att Pargas vaknar i tid, så att det inte går lika illa som
    i Raumo, där en utvidgning av hamnen stoppades på grund av en skarvkoloni.

  2. Måns Ulenius skrev

    Hur töntiga får våra miljömyndigheter + Birdlife Finland vara egentligen? Jakt tillåts på rätt sällsynta andarter som årta, kricka, skedand, stjärtand, bläsand, medan mer eller mindre invasiva arter som kinesisk mellanskarv och vitkindad gås ostört sprider sig i vår skärgård, i parker och på badstränder, utarmar våra naturliga fiskstammar och skitar ner holmar, parker o stränder. Hur länge måste vi tåla detta slags miljöterrorism?

  3. Christer Friis skrev

    I Tyskland fördriver man skarven från icke önskvärda boplatser, bl.a genom att skrämma bort skarven från bona med laserljus och ljud, under frostnätter. Detta gör att skarven tvingas vara bort från boet en länge tid, sedan sköter kylan om att ägget icke utvecklas.

  4. Göran Ek skrev

    Hur kan skarven vara fridlyst när det finns av dem i överflöd och tar över andra fåglars häckningsområden och tömmer sjön på fiska samt dödar växtligheten på öarna som de tar över? Finns andra fåglar som inte är skyddade eller fridlysta men är mycket ovanligare. Bort med denna parasitfågel omedelbart!
    Minska även mängden på vitkindade gäss som tar över stränder och parker, för de är inte heller ovanliga eller hotade.

  5. Kenneth Wilen skrev

    Bort med dom jävligt fort va väntar ni på bygg i Centralparken i stället kanske någon vaknar 😁

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter