Nu finns det en handbok för jakt på mink och mårdhund i skärgården

Forststyrelsen har i flera år stött jakten på främmande rovdjur i skärgården. Nu har man publicerat anvisningar för hur jakten på mink och mårdhund i skärgården ska genomföras.
Anvisningarna är ett paket av information om metoder som används vid jakt på främmande rovdjur, hur utmaningarna med jakten ser ut och vilka konsekvenserna för fågelbeståndet är.
Minken har jagats i flera decennier
Jakten på mink i den yttre skärgården med hjälp av jakthundar inleddes redan på 1990-talet och lade grunden för systematisk jakt. Senare utvidgades jakten på främmande rovdjur genom Sotka-projektet (åren 2020–2021) under ledning av Finlands viltcentral, så att den blev mer omfattande regionalt. Dessutom utvecklades jaktmetoder som fokuserar på mårdhund.
”I Skärgårdshavet och Västra Nylands skärgård har man med hjälp av den logik som sammanställts i publikationen skapat områden som används för att kontinuerligt upprätthålla områden som är fria från främmande rovdjur”, konstaterar projektchef Mikko Toivola från Forststyrelsen i ett pressmeddelande.
”De som deltar i jakten borde ha naturvård som motiv”
I skärgården grundar sig jakten på främmande rovdjur på att man utnyttjar jakthundar på ett effektivt sätt.
Användningen av hundar i skärgårdsområdena kräver dock ordentlig kompetens och omsorgsfull skolning av hundarna. När man jagar med hundar på rätt sätt kan man på ett kostnadseffektivt sätt minska mängden mink och mårdhund.
Publikationen lyfter också fram fördelarna och utmaningarna med att använda hundar vid jakt i skärgården.
”I skärgården innebär väl utfört vårdarbete i bästa fall områden som är helt fria från rovdjur. De som deltar i jakten borde ha naturvård som motiv hellre än jakt eller fångst”, säger Tommy Arfman från Skärgårdsnaturens vård- och skyddsförening.
Jakt för fåglarnas skull
Jakten på mink och mårdhund har en positiv inverkan på fåglarnas häckningsframgång i skärgården. I publikationen presenteras de preliminära resultaten av inventeringen av fågelbeståndet i Tunnhamn i Skärgårdshavet. Inventeringen har gjorts inom ramen för Sotka-projektet.
Fågelbeståndet i skärgården verkar återhämta sig snabbt när mårdhundarna elimineras men jakten måste vara regelbunden. Om jakten före häckningsperioden uteblir, kan nyttan för fågelbeståndet snabbt gå förlorad.
”Våra undersökningar i Tvärminne har visat att minskad jakt under våren genast ökade antalet ejderhonor som dödats av främmande rovdjur”, berättar Kim Jaatinen vid Natur- och viltvårdsstiftelsen.
Finlands viltcentral, Natur- och viltvårdsstiftelsen (LRS) och Saaristoluonnon hoito- ja suojeluyhdistys (Skärgårdsnaturens vård- och skyddsförening, SLHRY) har deltagit i arbetet med publikationen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.