Nu finns alla tips om farliga och knepiga ställen i trafiken listade – Pargas fick trafiksäkerhetsplan och arbetsgrupp
Den trafiksäkerhetsenkät som allmänheten kunde svara på under fjolåret sammanställdes i juni i fjol av konsultföretaget Ramboll. Nu har Pargas stad i samarbete med NTM-centralen och polisen utarbetat en ny trafiksäkerhetsplan som blev klar i början av året.
Den tidigare trafiksäkerhetsplanen gjordes åren 2009–2010 – och mycket på den åtgärdslistan som då presenterades har faktiskt åtgärdats.
En motsvarande trafiksäkerhetsplan har också gjorts upp för Kimitoön som en del av den Åboländska planen.

Samhällsingenjör Matias Jensén på Pargas stad konstaterar att materialet man jobbat med har varit digert.
– Det har varit trevligt att se att folk verkligen engagerat sig i enkäten, eftersom vi fick in över tusen svar på den. Det är klart fler än vi någonsin hade förväntat oss och betydligt mer än medeltalet i andra motsvarande enkäter.
– Förstås är det fritt fram att komma med feedback och respons i trafikfrågor när som helst, det att vi nu gjort upp planen betyder inte att vi skulle förbise annat.
91 punkter att åtgärda
En åtgärdslista på 91 punkter har sammanställts av den trafiksäkerhetsarbetsgrupp som tillsattes för det här arbetet. Gruppen ska fortsätta arbeta kontinuerligt med trafiksäkerhetsfrågor och kommer att samlas två till tre gånger om året.
På listan finns åtgärdspunkter både för stadens vägavsnitt och statens vägavsnitt. De olika åtgärderna har dessutom klassats enligt prioritet från ett till tre.
Åtgärdspunkternas fördelning
Pargas centrum 41
Pargas periferi 27
Nagu 10
Korpo 7
Houtskär 5
Iniö 1
Totalt 91 stycken
– Vi gick i ett tidigt skede in för att lämna bort alla åtgärder för de områdena som hör ihop med de pågående eller planerade broprojekten. Dessutom har vi inte heller beaktat rådjurs- och hjortkrockarna, eftersom det redan finns planer på viltstängsel längs Skärgårdsvägen i NTM-centralens regi. Sträckan från S:t Karins till Pargas centrum är först ute där, säger Jensén.
Staden gör akuta ingrepp för 17 000 euro
Räknar man ihop summan för de åtgärder som staden ansvarar för kommer man till 17 000 euro för prioritet ett och 33 400 euro för prioritetsklass två.
– Vår investeringsbudget för trafiksäkerhetsåtgärder för i år är 20 000 euro, där det också ingår trafiksäkerhetsfostran. Det är utan vidare en viktig del av arbetet, där daghem och skolor – men också föräldrar – har en viktig roll som förebilder.
Lielaxkorsningen etta på listan
Listan toppas av korsningen där Skärgårdsvägen och Nederkirjalavägen/Lielaxvägen möts. Problemen där är många då vägen är hårt trafikerad och har ett övergångsställe med endast mittrefug. I korsningen samsas också trafik till och från ett daghem och en bensinstation. Kameraövervakning finns endast i riktning från Åbo mot Pargas.
Här faller ansvaret på NTM-centralens lott.

– Det är en väldigt knepig korsning på många vis, och visst skulle den mest optimala lösningen vara en underfart för fotgängare och cyklister. Allt från cirkulationsplats till trafikljus har också diskuterats som alternativ, men kostnaderna kommer emot.
En första åtgärd som nämns i planen är att sänka hastigheten från 60 till 50 kilometer i timmen vid anslutningen, eftersom hastighetsbegränsningen vid ett övergångsställe enligt den nya vägtrafiklagen måste vara 50 km/h.
Överlag handlar många av åtgärderna i planen om justering av högsta tillåtna hastighet i enlighet med ny lagstiftning.
”Reimarikorsningen” också knepig
Tvåa på listan är korsningen vid Reimari, det vill säga där Skärgårdsvägen korsas av Kyrkoesplanaden och Norrby strandväg. Det här är främst stadens bord, men i samarbete med NTM-centralen som är väghållare för Skärgårdsvägen. En förstudie har gjorts, där förslaget är en flytt av anslutningen västerut i riktning mot Kyrkosundet.
Strandvägen i Pargas centrum finns också med på listan som ett mångproblematiskt vägavsnitt. Dels är vägytan i dåligt skick, men man har också planer på att se över övergångsställen, farthinder, hållplatser och utrymmen för servicetrafik.

– Vi har en offertförfrågan för asfalteringsarbeten ute för tillfället, eftersom vi fick ett tilläggsanslag i samband med budgetbehandlingen. Vi kommer bland annat att se över Strandvägen, men också Parsbyvägen och Kyrkoesplanaden ingår i planerna, beroende på hur långt pengarna räcker.
Nytt för fotgängare (och cyklister under 12 år)
En av de första konkreta åtgärderna som kommer att synas i gatubilden är korsningen där Österbyvägen och Boställsvägen möts uppe på Söderbybacken.
Där kommer trottoaren som kommer längs Österbyvägen att få en ny dragning som samtidigt gör hela korsningsområdet tydligare i och med att det blir smalare.

Gatubelysningen i de perifera delarna av Pargas kommundel (bland annat Muddais, Lemlax, Lielax) kommer fortsättningsvis att hållas på enligt stadsstyrelsens beslut.
– I år har vi redan bytt ut 300 armaturer till led-belysning, påpekar Jensén.
Topp-fem problematiska ställen i Pargas
- Anslutningen Skärgårdsvägen/Lielaxvägen/Nederkirjalavägen (NTM-centralen)
- Anslutningen Skärgårdsvägen/Kyrkoesplanaden/Norrby strandväg (staden/NTM-centralen)
- Övergångsstället där Skärgårdsvägen korsar Cementvägen (NTM-centralen)
- Strandvägen (staden)
- Anslutningen Skärgårdsvägen/Kyrkängsvägen (NTM-centralen)
Den interaktiva kartan som konsultföretaget Ramboll tagit fram hittas här.
Ja, det var Gun Löfroth och min mamma Synnöve Ljung som höll i Trafikskolan. Vi hade också besök av polisen Algot Rosenblad, det var spännande! Som Anders påpekar så är trafikskola fortfarande en bra idé.
Jag fick ett ”gåkort” i lekskolan då jag var liten och vi hade övat trafikvett.
Lielax korsningen var extra svår i vintras då dom hade plogat upp en snöhög som skymde sikten då man skulle ut på skärgårdsvägen och kom från Lielaxhållet. Så man borde kanske också instruera de som plogar vägarna. Det fanns nog plats att skuffa högen längre bak
Glad Påsk bygg nu fort en rondell vid Reimari korsningen behövs nödvändigt
Trafikfostran i daghem och skolor låter bra! Det fick vi i Pargas på 1960-talet i Trafikskolan med Gun Löfroth om jag minns rätt. ”Här går man, här går man, på vita strecken får man.” Gäller nog fortfarande men trafiken är i dag så mycket mer hektisk så det gäller att se upp.