Förflytta dig till innehållet

Nu cyklar poliserna i Åbo – också Pargas kan få besök i sommar

Annina Suominen
två poliser och cyklar och träd bakom dem
Överkonstapel Matti Pippola och äldre konstapel Kia Järvinen ser fram emot att möta människorna på Åbos gator. Cyklande poliser är mera lättillgängliga och ökar känslan av trygghet i samhället.

Skinande vita, moderna elcyklar — polisen färdas numera på två hjul längs med Åbos gator.

Men inte bara här, utan Sydvästra Finlands polisinrättning kan sända cyklisterna dit de behövs, till tätorter som exempelvis Pargas eller Reso.

Det är inte frågan om en helt ny verksamhet. Åbo har även tidigare haft cykelpoliser från 2010 framåt, men verksamheten lades ner för att återvända efter tio års paus.

Syftet är att öka polisens synlighet, göra den övervakande maktinrättningens anställda mer lättillgängliga och öka trygghetskänslan i samhället.

– När polisen rör sig med cykel är det lätt att ingripa även i mindre olägenheter. Jag tror också att det är lättare för medborgarna att närma sig en polis som rör sig på cykel än en som sitter i en polisbil, säger kriminalkommissarie Maria Sainio som ansvarar för cykelpolisverksamheten.  

Kriminalkommissarie Maria Sainio.

Det märks direkt att det fungerar. Då polisen ordnar presskonferens på Teaterbron är såväl barn som unga vuxna och äldre nyfikna. En del stannar, en del tar bilder — och poliserna hälsar på dem alla.

För överkonstapel Matti Pippola är den nya verksamheten rena drömmen.

— Vi får träffa människor, frisk luft och d-vitamin. Vi kommer nog att trampa en hel del trots att cyklarna är eldrivna, så vi bränner kalorier också, säger han.

Pippola har varit polis i 31 år och känner till Åbo med omnejd mycket bra. Det är viktigt att göra det om man ska röra sig på fältet.

— Vi vet var folk och speciellt ungdomar samlas.

Äldre konstapel Kia Järvinen har 13 år som polis bakom sig. Hon har tidigare jobbat i S:t Karins och nu de senaste åren som polis ute på fältet i Åbo.

Även hon ser fram emot att röra sig med cykel i samhället.

Att samhället nu öppnar upp efter coronapandemins nedstängningar ökar behovet av synliga poliser.

— Det är roligt att vi äntligen kan få vara ute på fältet och träffa människor lite mera, säger Järvinen.

Cyklarna kan inte tjuta som polisbilar

De cyklande poliserna ansvarar bland annat för att övervaka trafiken, främst fotgängare, cyklister och personer som rör sig med elsparkcykel eller skateboard.

Poliserna övervakar även ungdomar, parker och andra grönområden samt syns på olika evenemang.

– Vid behov kan de ingripa i trafikförseelser, förtäring av alkohol på offentlig plats, narkotikabrottslighet och i övriga störningar som äventyrar allmän ordning och säkerhet, säger Sainio. 

Några utryckningsuppdrag blir det inte och poliserna har inte med sig blinkande lampor. Cyklarna kan heller inte tjuta som polisbilar.

— Men det är klart att om vi behövs någonstans så kan vi rycka ut vart som helst, säger Pippola.

Elcyklarna laddas för 180 kilometer i taget. Exakt hur långt poliserna cyklar på ett åtta timmar långt arbetspass varierar.

Det är inte bara Pippola och Järvinen som cyklar, även flera poliser är med i gruppen. Två poliser åt gången rör sig med cyklarna.

Cykelpoliserna är ett pilotprojekt där man samlar erfarenhet för att kunna utveckla verksamheten. Efter sommaren bedömer man om verksamheten utvidgas till exempelvis Satakunta.

Toppenmoderna cyklar i polisens regi. De här kommer invånarna i Åbo men även andra tätorter att se många gånger i sommar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter