Nu bunkrar Viking Line LNG i Åbo hamn – en del av gasen kan komma från Ryssland

Gasums blå tankfartyg Seagas glider sakta fram bakom Viking Glorys för. Hon har nyss fyllt Glory med naturgas (LNG) från Gasums terminal i Björneborg.
Glory och Grace bunkrar sedan förra veckan i Åbo efter att tidigare fyllt tankarna i Frihamnen i Stockholm. Stockholms hamn sade upp avtalet med Gasum eftersom företaget inte kan garantera att man inte hanterar rysk naturgas, skriver Stockholms hamnars kommunikationschef Camilla Strümpel i ett e-postmeddelande till ÅU.
Gasum fortsätter importera gas från Ryssland
Gasum importerar största delen av sin naturgas från Norge, Mellaneuropa och USA, en liten del kommer från Ryssland säger Gasums kommunikationsdirektör Olga Väisänen.
Att Ryssland finns med på listan beror på att Gasum har ett långt kontrakt med den ryska gasleverantören Gazprom Export.
Avtalet är ett så kallat take or pay-kontrakt vilket betyder att Gasum är skyldigt att köpa en viss volym rysk naturgas oberoende av om man vill det eller inte.
Ifall man bryter avtalet är företaget ändå tvunget att betala Gazprom. Hur stora summor det rör sig om berättar inte Väisänen. Hon säger inte heller hur länge avtalet ännu är i kraft, men det är frågan om flera år.

Gasum har också haft ett långt avtal om rörledningsgas med Gazprom. I april 2022 yrkade Gazprom på att Gasum betalar sin gas i rubel i stället för i euro.
Gasum accepterade inte kravet och tog ärendet till skiljedomstol. I november 2022 beslöt domstolen att Gasum inte är skyldigt att betala räkningarna i rubel och för ett år sedan sade Gasum upp kontraktet med Gazprom.
Några liknande krav har Gasum inte ställt gällande det nuvarande avtalet enligt vilket den ryska gasen transporteras till Finland med tankfartyg. Gasimporten omfattas inte heller av EU:s sanktioner och Gasum har därför inte några lagliga grunder att säga upp avtalet med Gazprom, säger Väisänen.
Gasen som levereras till Gasums kunder i Finland har ingen garanterad ursprungsmärkning utan lagras i terminaler där innehållet kan bestå av gas från olika länder. Det finns alltså en risk att en del av gasen kommer från Ryssland.
– Det är omöjligt att följa gasmolekylernas väg från ursprungskällan till kunden som man göra med biogasen, säger Olga Väisänen.
Vi har ända sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina förhandlat med Gasum för att bli av med den ryska naturgasen.
Dani Lindberg, hållbarhetschef Viking Line
Samma procedur gäller i hamnen i Björneborg där gasen som Gasum köper lagras i en terminal innan den transporteras till Åbo med tankbil.
Därför kan vi inte med 100 procents säkerhet säga att vi kör helt utan rysk gas trots att det hela tiden har varit vår målsättning och vårt krav, säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
– Vi har ända sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina förhandlat med Gasum för att bli av med den ryska naturgasen och sagt att vi inte betalar för den. Vi har också velat ha garantier på att gasen inte kommer från Ryssland. Men det är inte helt oproblematiskt eftersom gasen kan bestå av blandningar från olika länder.
Lindberg jämför situationen med den som råder på elmarknaden.
– Trots att du väljer att köpa och betala för grön el kan du inte vara säker på om den el du laddar din mobiltelefon med kommer från ett kärnkraftverk eller ett vattenkraftverk.
Både Gasum och Viking Line jobbar vidare med att försöka bli av med den ryska naturgasen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.