Nu börjar vaccinationerna av 12–15-åringar – ”Allvarliga biverkningar extremt sällsynta”

Vaccinationerna av de barn och unga i åldern 12–15 som hör till en riskgrupp har börjat. Den exakta tidtabellen varierar enligt kommun. Institutet för hälsa och välfärd gick ut med en rekommendation i frågan förra veckan.
Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor Krar väntas ännu i juni ta ställning till om också de som inte tillhör en riskgrupp ska få vaccin.
– Vi har ett bra läge. Det brinner inte i knutarna, epidemiläget har lugnat ner sig och det finns tid att utvärdera situationen, säger Mika Rämet som leder vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet.
En 15 år gammal person får själv fatta beslut om sådant som berör hens hälsa. Enligt Mika Rämet är gränsen ändå inte absolut. Beslutet beror på barnets utvecklingsnivå och hur betydande den åtgärd som ska göras är.
– En 12-årings åsikt måste tas i beaktande, både om den unga vill ha vaccin eller inte vill ha det. Om en 14-åring vill ha vaccin ska föräldern respektera det.
Öppna processer
När den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA eller Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea ger ett vaccin försäljningstillstånd har preparatet gått igenom en omfattande utvärdering av många olika experter, säger Rämet. Experterna har kommit fram till att nyttan är större än skadan.
– Både i Europa och i Finland kan man lita på experternas utlåtanden, vi har ett öppet system där kunskapen inte hålls hemlig.
Vi vet att vacciner har biverkningar, säger Rämet: den vanligaste är rodnad kring injektionsstället. De flesta biverkningarna är lindriga och övergående.
Pfizer och Biontechs vaccin kan orsaka svåra allergiska reaktioner. Därför rekommenderas man sätta sig ner och vänta i 15 minuter innan man lämnar vaccineringslokalen.
– De här reaktionerna är väldigt, väldigt sällsynta och drabbar en på 100 000, säger Rämet.
I en undersökning med 2 260 deltagare under 16 år, varav hälften fick ett riktigt vaccin och hälften placebo, fick ingen deltagare svåra bieffekter. I Finland har dessutom över 30 000 vaccindoser delats ut bland personer under 20 år.
– Det finns ingenting som tyder på att 12–15-åringar skulle få andra biverkningar än de som är typiska för vaccinet.

Försiktigare nu än 2009
Många minns fortfarande svininfluensan då över 200 barn och unga fick narkolepsi efter att de fått vaccinet Pandemrix år 2009.
– Det är extremt osannolikt att något liknande skulle hända igen, säger Rämet.
Mycket har gjorts annorlunda nu, vilket minimerar riskerna. Under svininfluensan vaccinerades alla åldersgrupper på samma gång och i snabbare takt. Vaccinationerna började cirka ett halvår efter att pandemin börjat.
– Skillnaden är stor. Nu har man använt otroligt mycket tid på att få reda på potentiella biverkningar. En stor grupp under 20 år gamla har redan vaccinerats och man har framskridit långsammare till de yngre grupperna.
– Om det fanns signaler om svåra biverkningar hade de kommit fram vid det här laget.
I USA undersöker man om det finns ett samband mellan mRNA-vacciner och hjärtmuskelinflammation. Fallen har ändå varit sällsynta och gått över snabbt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.