Förflytta dig till innehållet

Nu börjar det hända inom närmaten – Kimitoöbor hade inspirerande träff

.

Fr.v. Kimitoöns 4H-ledare Clara Bergström med hjälpledarna Fanny Karell, Ida Nordgren och Otto Lindén bjöd vid närmatsträffen på bland annat vildörtssoppa och ogräspesto. Foto: Monica Sandberg


Kimitoön har alla chanser inom närmat – klimatet och goda bevattningsmöjligheter är på vår sida, så nu är det bara att jobba på. Det säger Anders Abrahamsson, jordbrukare och grönsaksodlare och en av dem som deltog i tisdagens stora närmatsträff.
Sabina Ekholm, som gör saft och sylt av familjens bärodling, säger att det nu känns som att det verkligen börjar hända.
– Vi hade så inspirerande diskussioner. Nu ska vi fortsätta med flera mindre möten. Vi måste ju lära känna varandra så vi kan utveckla samarbetet. Till exempel vill vi i Närboden i Tjuda gärna sälja också andras produkter, säger hon.

Primörmarknad?

En ny försäljningskanal kan vara en primörmarknad på Kimito torg dagen före midsommarafton. Den idén presenterades av Jonas Bergström och Stella Törnroth, ledare på Kimitoön inom närmatsprojektet KulTa.
– Vi har också undersökt möjligheten att hyra tillredningskök och har Vårdkasen som ett alternativ, säger de.
Utom kök behövs lager, kom det fram vid idédiskussionerna efter kvällsmaten, som serverades av Anu Taivainen enligt konceptet ”98 procent råvaror från Kimitoön”.
Maria Pick påpekade att naturen kryllar av råvaror som kunde användas inom närmat, och öns 4H presenterade en buffé med bland annat vildörtsoppa och ogräspesto.

Quinoa i Västanfjärd?

Kristian Lindroos, ordförande för Sagalundstiftelsen, säger att gården som stiftelsen ärvde av Stig Sundahl i Västanfjärd, kunde bli en plats för exempelvis odling av quinoa (mjölmålla) eller testodling av något annat.
Abrahamsson planerar att på sina åkrar i vår testa emmer- och enkornssäd som är bra i bakning och som det finns en viss efterfrågan på.
– I stället minskar jag på odlingen av kummin där priset har gått ner. Att pröva något nytt är dessutom det som håller inspirationer uppe, säger han.

Mat och turism går hand i hand

Margot Wikström, som också hon jobbar för KulTa-projektet men i Pargas, tillägger att mat numera är så viktigt att resenärer väljer destination enligt matutbudet.
– För egen del, efter alla de resor som vi har gjort, så börjar jag nästan vänta mig att kocken ska komma fram till bordet på ställe som ställe och berätta var råvarorna kommer ifrån. Det är dagens trend, säger hon.
Wikström hoppas att man i Nådendal inom utbildningen vid Raseko Food Laboratory tar upp det som man i Eldrimner i Sverige har lärt ut sedan 1995, nämligen att laga mat utan tillsatser och med smak som industrin aldrig får fram.
KulTa är förkortning av projektet ”Kosthåll med konsumenten i fokus” som pågår till slutet av 2020.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter