Förflytta dig till innehållet

Nu besöker vi skärgården i stället för stora världen

Då Frihetsgudinnan byts till ett besök på Sveaborg är också barnen besvikna, svarar en kvinna i Yle Uutisets enkät om hur coronapandemin har förändrat semesterplanerna.
Artikeln publicerades 23 maj på Yle Uutiset. Hela 400 finländare svarade på uppropet om att berätta om hur semesterplanerna har ändrats, och åtminstone av de svar som publiceras på sajten får man intrycket av att besvikelsen är stor.
Utgångsläget är förstås inte är så soligt.
Coronatiden medför oro. Sedan blir människor besvikna när något det har planerat länge – kanske sparat pengar för under hela det gångna året – går om intet.
Det kan faktiskt vara så att just de som hade sitt livs semester inprickad den här sommaren, har haft en lägre tröskel att svara på uppropet. De hade en historia att berätta. I exemplet ovan med New York-resan handlade det om att den skulle ha varit höjdpunkten för ett 40-årsfirande.
Men Sveaborg behöver inte vara en besvikelse.
Den som har varit där tiotals gånger tycker kanske inte ens att ön är ett turistmål, och så finns infallsvinkeln att turister stör livet för lokalbefolkningen – men för andra kan besöket vara ett litet äventyr.
Framförallt ger det en möjlighet att repetera en del spännande och avgörande händelser i Finlands historia.
På det sättet är Sveaborg värt att lyfta fram som ett exempel på närturism.
Det finns nämligen väldigt mycket vi kan lära oss om våra lokalsamhällen och regioner när vi blir turister i egna hemstäder och -kommuner, eller i grannkommuner och landskap.
Att Åbo slott, Klosterbacken och Åbo domkyrka – i den ordningsföljden – toppar statistiken som besöksmål i Åbo handlar inte enbart om att de är gamla fina byggnader, det handlar förstås om deras historia.
För Åboborna själva är de en naturlig del av staden, men de är också ikoner, något man är stolt över.
I en längre lista över sevärdheter finns ändå garanterat också sådana besöksmål där Åbobon får känna sig som en turist i sin hemstad – eller känner alla till Kirvesparken som tidningen Sommar-Åboland (utkommer i dag med ÅU) nämner?
Utan någon enkät alls vågar vi också påstå att det finns många Pargasbor som inte har gått vandringsleder i Nagu eller tvärtom, och att det finns många åbolänningar som ännu inte har besökt Förby i Finby i Salo.
Där finns en gammal båtvinschbyggnad som nu har omvandlats till ett skärgårdscafé, läser vi i Sommar-Åboland.
Vi vågar också påstå att även den som har för vana att under sommaren besöka någon gårdsbutik i Pargas knappast har besökt de alla 50 direktförsäljningsställen som finns inom staden.
Redan att besöka alla de gårdsbutiker som finns i någon av orterna Pargas-Nagu-Korpo-Houtskär-Iniö kan bjuda på en liten sommarrundtur.
Turismen är skärgårdens största näring. Den här näringen står och faller med oss finländare denna sommar.
Några större mängder av utländska turister kommer vi inte att se.
Det kan kännas kluvet att uppmuntra till turism överhuvudtaget, eller till att besöka hemortens sevärdheter, när hela landets rådande uppmaning är att hållas hemma.
Men eftersom vi finländare hade turen att coronaepidemin inte bröt ut som värst just här och just nu, utan tvärtom har haft sin kulmen, är det inte sannolikt att tro att vi alla skulle sitta förskansade i våra hem eller stugor precis hela sommaren.
Har du fått hållas frisk är det i din närregion du ska se dig omkring, till lands eller havs! Du kan göra många nya upptäckter, och få många nya insikter.
Vi ska inte peka finger mot den som sörjer över att semesterresan till stora världen gick om intet. De flesta av oss har anpassningssvårigheter när vi inte får fullfölja våra planer, i stort och smått.
Men vi kan göra ett aktivt val att bli en hygien- och avståndslyhörd turist i vår närmiljö. Och när vi sedan får utlänningarna på besök hit igen har vi mycket mer vi kan berätta, utan att tvingas googla fakta om sevärdheter på vår egen hemort.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter