Nu ber Kjellman om ursäkt för hur Sossenfallet hanterades – ”Ledsen för den oro och det illamående som det orsakat”
ÅU rapporterade förra veckan om regionförvaltningsverkets beslut i fallet med hur S:t Olofsskolan och ledningen hanterat läraren som betedde sig olämpligt.
”(Rektor) Christer Karlsson har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att utreda anklagelserna och därmed säkerställa en trygg skolmiljö”, var en av slutsatserna.

Däremot fanns det inga belägg för att Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och utbildning, skulle ha misskött sig.
Någon skriftlig dokumentation, så som e-post, över när och hur Kjellman fick kännedom fallet finns nämligen inte, enligt RFV.
Hur känns det nu då RFV har gjort klart sin utredning?
— Det här har utretts av många instanser och det känns bra att det är avklarat. Nu tycker jag att det är dags att gå vidare, säger Kjellman till ÅU.
Rektor Christer Karlsson ville inte kommentera RFV:s beslut för ÅU. Har ni diskuterat utredningen med Karlsson och hur tycker du att han har hanterat den här saken?
— Vi diskuterar de här sakerna ständigt i och med att jag fick i uppgift att övervaka att det sker förändringar, säger Kjellman.
Detta är bakgrunden
- Våren 2022 lämnade en grupp elever i högstadiet S:t Olofsskolan i Åbo in en lista med klagomål mot en lärare. Det handlar främst om lärarens agerande under lektioner, delvis i olika ämnen, under en längre tid.
- Listan innehöll nästan trettio punkter under rubrikerna ”rasistiska kommentarer”, ”sexism & misogyni”, ”anti-hbtq+-kommentarer” och ”övrig opålitlighet som en lärare”.
- Det var först våren 2023 som listan väckte uppståndelse, inte minst efter att ÅU skrivit om den och talat med flera elever. De menade att rektorn sopat klagomålen under mattan.
- Staden satte igång en utredning som ledde till att läraren inte längre jobbar kvar och till att staden bett polisen utreda anklagelserna. Läraren har själv i ÅU nekat till anklagelserna.
- Men kritiken mot skolledningens gjorde att Åbo stad fortsatte sin utredning av händelsen och hur den skötts.
- Föräldrar till elever har anmälde skolledningens och stadens agerande till regionförvaltningsverket. I den fick rektor Christer Karlsson en anmärkning för hur han agerat.
Sedan fallet med läraren fått offentlighet (se faktarutan ovan) har flera förändringar genomförts. Skolan har anställt en biträdande rektor, stadens handlingsplan som gäller opassande beteende har gåtts igenom med personalen i början av året, lärarna har fått information om sina juridiska rättigheter och skyldigheter och planen mot våld, mobbning och trakasserier revideras under våren då en grupp lärare deltar i en fortbildning som ordnas av Centret för livslångt lärande, CLL.
— På stadens nivå ses också antimobbningsplanerna över. Åbo stad utarbetar också en möjlighet till att anmäla mobbning och trakasserier anonymt. Det gäller alla skolor, säger Kjellman.
En av eleverna som var med om att lämna in listan med klagomål om läraren påpekade i en artikel för ÅU att ingen instans ännu har bett eleverna om ursäkt.
Men nu kommer Kjellman med en personlig ursäkt i egenskap av ansvarig för svenskspråkig fostran och undervisning i ett utlåtande som behandlas i svenska sektionen för undervisning och fostran på onsdag.
Ursäkten ges också efter att Åbo ungdomsfullmäktige uttryckt oro över hur staden hanterat Sossenfallet i ett ställningstagande.
”I ställningstagandet uttrycker ungdomsfullmäktige oro över att ungdomarna inte har fått sina röster hörda under processen och att flera åtgärder behövs,” står det i föredragningen.
Kjellman säger till ÅU att hon vill be om ursäkt för att man inte lyckats ta tag i situationen i tid.
— Jag är ledsen för den oro och det illamående som det orsakat. Vi kan inte ändra på det som har skett men vi tar lärdom av det.
”Vi behöver ha en tätare dialog med elevkårerna när våra planer utarbetas och också få feedback om hur väl de fungerar. Vi behöver också se över hur vår kommunikation sker när akuta kriser uppstår så att inte eleverna blir bortglömda eller utan stöd. Därtill behöver vi se över hur elevhälsan kopplas in vid dylika händelser så att stöd och hjälp erbjuds till eleverna,” står det i föredragningen.
LÄS OCKSÅ
Sossenfallet: Rektorn får anmärkning – har inte gjort tillräckligt för att utreda situationen
Sossenläraren som larmade: Det var ju bara lärare som agerade – Bildningsdirektören kommenterar sin släng mot lärarkåren
Sossenfallet: Även lärarkåren får viss kritik av staden – elev som ÅU talat med är inte övertygad
Jalonen: Läraren misstänks ha agerat osakligt – bildningsdirektören har fortfarande förtroende för Sossens rektor
”Eleverna har fått upprättelse” – förälder kommenterar Sossenrektorns anmärkning
Elev i S:t Olofsskolan som drabbades: Ingen har ännu framfört en ursäkt till oss
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.