Nu bärgas Estonias bogramp – vrakdelar ska samlas in och bildäcket inspekteras

På onsdagen anlände forskningsfartyget Viking Reach till platsen där Estonia sjönk. Bogrampen ska bärgas och bildäcket inspekteras.
Under cirka en veckas tid kommer undersökningsteamet ombord bland annat att samla vrakdelar, inspektera bildäck och lyfta upp bogrampen från havsbotten. Bogrampen kommer sen att transporteras till Paldiski i Estland och undersökas.
Arbetet utförs av de svenska och estniska haverikommissionerna med assistans av finländska myndigheter. Ombord på forskningsfartyget finns förutom undersökningsteamet två representanter för de som överlevde olyckan, Ants Madar från Estland och Urban Lambertson från Sverige.
Arbetet kommer utföras med hjälp av obemannade undervattensfarkoster och sjöfarare uppmanas hålla ett avstånd på 500 meter från forskningsfartyget.

Olyckan
Estonia sjönk den 28 september 1994 klockan 1.48 på morgonen estnisk tid på väg från Tallinn till Stockholm. Det stormade hårt på Östersjön natten då Estonia sjönk, med en medelvind på tolv till 20 meter per sekund. 138 personer räddades från vattnet men 852 personer omkom.
Enligt Estlands, Finlands och Sveriges gemensamma haverikommission sjönk fartyget efter att bogvisiret hade slitits av båten strax efter klockan ett på grund av den hårda sjögången. Utan bogvisiret fylldes bildäcket snabbt med vatten och Estonia sjönk på under en timme.

Estonia sände ut nödanropet ”mayday” klockan 1.22 och de första fartygen anlände till olycksplatsen klockan 2.12, men då det saknades effektiva metoder för att få upp personer ut vattnet kunde bara 35 personer räddas. Klockan 3.05 anlände den första av 22 helikoptrar till platsen, och med hjälp av helikoptrarna räddades 104 personer till.
Debatterad gravplats
Vad som ska göras med vraket debatteras än idag. Från början planerade den svenska regeringen att täcka vraket i betong efter att ett etiskt råd rekommenderat att förlisningsplatsen skulle ses som en gravplats.
Efter motstånd från överlevande och offrens anhöriga stoppades övertäckningen sommaren 1996. Bärgning av vraket har också diskuterats ett flertal gånger.
Estland, Finland och Sverige har lagstiftat om gravfrid runt förlisningsplatsen. Tack vare det är dykning förbjudet på området, förutom på myndighetsbegäran.

Två hål
Den gemensamma haverikommissionen bärgade bogvisiret från vraket 1994 för vidare undersökning. När undersökningen avslutades överfördes bogvisiret hösten 1998 till Sjöhistoriska museet och idag står det i ett rum på Muskö.
Haverikommissionens slutrapport kritiserades 2006 av en estnisk expertgrupp som menade att det fanns aspekter som inte utträtts ordentligt.
LÄS OCKSÅ
I en dokumentär från 2020 visade det sig att dykare hade hittat två stora hål på styrbordssidan av vraket och på grund av detta startades en ny gemensam undersökning av vraket.
Det är under den undersökningen man har konstaterat att bogrampen som nu ska bärgas har lossnat och att bildäcket nu står öppet.
Tim Höglund
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.