Nu är det "vänta och se" som gäller tills vargflockarna igen ökar, säger Viltcentralens Jörgen Hermansson


Det finns en vetenskaplig definition av miniminivån av varg och den kan inte ändras via politiska beslut i Finland, säger Jörgen Hermansson. Foto: Pargas Kungörelser
Från januari 2015 till januari 2016 hade Finland cirka 30 vargflockar.
– Då kunde det bedrivas en rätt omfattande stamvårdande jakt, men lite väl många vargar sköts. Antalet flockar gick under gränsen för det som anses behövas för gynnsam bevarandestatus. Nu får vi vänta tills antalet vargflockar igen ökar.
Det säger vikarierande jaktchefen vid viltcentralen i Egentliga Finland Jörgen Hermansson.
”Vi kan inte plötsligt bestämma att vi ska ha bara 15 flockar”
Nationellt har vargstammen minskat men i södra och västra delen av landet ökat.
– Vilken vargstam vi åtminstone måste ha i Finland beror på hur EU-direktivet är skrivet. Statusen för gynnsamt bevarande är en vetenskaplig definition som inte går att ändra med ett politiskt beslut. Det anger miniminivån för att vargen inte ska löpa risk att på sikt utrotas regionalt.
– Våra beslutsfattare eller Viltcentralen kan alltså inte plötsligt bestämma att vi ska ha bara 15 vargflockar. Men om stammen igen ökar, så att den genetiska bredden är tillräcklig, så blir det åter möjligt att bedriva stamvårdande jakt och också eventuellt ta bort hela flockar där de har ställt till med problem eller kan anses som en stor risk, säger Hermansson.
”Andra har mer varg än vi”
Tills dess är vargen skyddad på allra högsta nivå och endast hårt villkorade skaderelaterade licenser kan beviljas – till skillnad från exempelvis i Estland som har andra villkor, eftersom vargjakten fick ett undantag i EU- medlemskapsförhandlingarna.
– Men glest befolkade Finland med sina stora skogar fick undantag endast för renskötselområdet. Andra EU-länder har förresten mer varg än vi. I Tyskland finns i dagsläget 60 flockar. Också i Danmark finns det nu en flock med föryngring. Det kommer in vargar över polsk-tyska gränsen, en kedja av vargrevir har bildats över Tyskland de senaste åren.
– Problem och konflikt blir det så gott som överallt där vargen etablerar sig oberoende av land, säger Hermansson.
Sverige måste ha fler flockar för att undvika inavel
Han tillägger att Sverige måste ha fler vargflockar än Finland för att garantera den genetiska mångfalden, alltså undvika inavel.
Finland får in nya vargar från Ryssland men det får inte Sverige, låt vara att en del vargar förstås fortsätter från finska till svenska Lappland.
En flock definieras som ett vargpar med valpar.
– I våra renskötselområden kan varglicens beviljas under rätt fria villkor. I övriga Finland kan polisorder om avlivning ges för ”problemvargar” som orsakar akut risk eller fara, och Viltcentralen kan ge hårt villkorade skaderelaterade dispenser för enskilda vargar. Annars är det vänta och se som gäller just nu, tills antalet vargflockar igen ökat, säger Hermansson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.