Förflytta dig till innehållet

Nu är det populärt med grönväxter – Åboflorist tipsar om lättskötta och trendiga

Annina Suominen
en kvinna och blommor
Grönväxter köps i synnerhet i början av året, säger blomexperten och Åbobon Gina Suomi. Ampelliljan och fredskallan är två exempel på populära växter, liksom monsteran som står på hyllan till vänster.

Tillströmningen av vårliga blommor till grossister och blombutiker inleds redan innan jul, redo för att folk ska börja göra om i hemmen.

– Det blir ljusare och ljusare för varje dag som går, många vill ha en nystart, säger floristen Gina Suomi, som har en lång bakgrund i blombranschen i Åbo bakom sig.

Coronapandemin kan också ha ett finger med i spelet – folk tillbringar mer tid hemma.

Vi kliver in hos blomgrossisten Huiskula i Åbo, som är ledande på marknaden i Åbo.

Grönväxterna är en av trenderna just nu, vilket avspeglas i såväl sociala medier som glassiga magasin, konstaterar försäljaren Birgit Tuomikanta. Branschen lever även på sociala medier – folk köper, säljer och framför allt byter växter.

För den som vill köpa nytt är möjligheterna oändliga, säger Gina Suomi.

– Att gröna växter, men även snittblommor, är populärt märks också då vanliga matbutiker med bra sortiment säljer blommor. Det är lätt för vem som helst att köpa en växt i dag.

Lättskött klassiker. Svärmorstungan passar även där det inte är så ljust, vilket gör den lämplig för exempelvis lägenheter. Foto: Annina Suominen

Fiolfikusen, en del av fikussläktet, hör till en av de mera populära inomhusväxterna just nu, enligt Suomi.

– Den har tåliga blad och passar också bra på små ytor, eftersom den växer på höjden.

Den robusta växten kan bli upp till två meter hög.

Växter som säljs i Finland importeras i regel via Holland och Danmark. Grossister som Huiskula har en stor andel i vidareförsäljningen till butiker och företag, men en del beställer också på egen hand.

Många av våra inomhusväxter härstammar från utlandet, säger Suomi.
– Att se en fiolfikus i tropikerna skulle vara en helt annan sak än att se den i ett finländskt hem. Där växer den sig mycket större.

Suomi har nyligen startat en ny verksamhet vid sitt hem på Runsala. Där odlar hon snittblommor ekologiskt, en trend som hon också tror är på uppgång i Finland.

Ampelliljan är lättskött och passar också som kontorsväxt. Foto: Annina Suominen

Bland grönväxttrenderna syns även gamla godingar som monsteran, som skymtat i mångas sociala medier-flöde de senaste åren.

– Den är bekant för många, den är ganska lättskött och trevlig att titta på. Bladen ser spännande ut, säger Suomi.

Dessutom utvecklas det hela tiden nya sorter, exempelvis en sort med ljusgröna fläckar på bladen.

– Nya sorter av olika växtsläkten dyker upp hela tiden, och folk lockas ofta av att köpa något nytt som de samtidigt är bekant med sedan tidigare.

Orkidéer är vackra och kan blomma igen efter att de blommat ut, men man måste ha tålamod.

Orkidéer har ett seglivat rykte om att vara svårskötta. Men så är inte fallet.

– Den ska bara vattnas en gång i veckan och stå i rumstemperatur på en plats med mycket ljus.

Då orkidén blommat ut kan det ta upp till två år innan de blommar igen. Under tiden kan man exempelvis sätta flera orkidéer i samma kruka eller låda och dekorera med annat.

– Till exempel kan man göra något fint med jultema, säger Suomi.
Hon brukar också arrangera sina orkidéer lite annorlunda än de oftast är då man köper dem.

– De kan stå just så, rakt upp som soldater. Men om man låter dem få lite utrymme att stå på annat vis så tar de gärna det.

”Ungkarlsväxten” tål vad som helst

En del skojar om att de inte kan ha växter, att allt de försöker odla dör. Vad ska en nybörjare satsa på?
– Det första man ska tänka på är var man vill ha en växt. I vilket rum? Finns det fönster och mycket ljus där, eller är det mörkt? Sedan ska man välja en kruka och till sist fundera på hur man är som person. Kommer man att orka sköta växten noggrant eller vill man ha en växt som är lätthanterlig?
Några populära växter som är lätta att ta hand om är svärmorstungan, som är en del av bajonettliljesläktet och tål lite mörkare utrymmen. Gullrankan är också populär. En annan är garderobsblomman, zamiakallan.

– Den kallas även ungkarlsväxt och tål vad som helst. Den kan stå i en plastkruka flera år.

Det enklaste sättet att ta livet av en växt på är att vattna den för ofta, enligt Suomi. Vissa växter är speciellt duktiga på att visa när de är törstiga.

– Då slokar de ordentligt. Då är man egentligen allt för sent ute. Men så fort man vattnar dem rätar de upp sig igen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter