Nu är det läge att förnya förbindelsefartygen – Skärgårdsdelegationen överlämnade utredning till minister Harakka

I den digra utredningen om framtidens förbindelsefartygstrafik som i dag överlämnades till kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) ingick bland annat önskemål om klart längre avtalstider för upphandlingen av trafiken.
Säkerhet och miljöaspekter driver på
Medelåldern på dagens förbindelsefartyg i Finland var år 2020 uppe i 37 år, men de äldsta fartygen som fortfarande är i trafik är nästan 70 år gamla och byggda i slutet av 1950-talet. Det senaste nybygget bland de 21 förbindelsebåtarna som är i trafik i dag är Otava som trafikerar i Kotka skärgård, hon är byggd år 2014.

Behovet av modernare fartyg är stort, inte minst eftersom de skärpta miljökraven också kommer att gälla förbindelsefartygstrafiken.
I utredningen konstateras det att miljökraven och ändringarna i sjöfartsregleringen betyder att stora investeringar måste göras i förbindelseflottan på 2020- och 2030-talen. Största delen av fartygen är byggda under en period då till exempel miljö- och utsläppskraven inte spelade någon större roll.

– Finland bör arbeta mer ambitiöst för att minska utsläppen från sjötrafiken. En bra referensgrupp är de övriga nordiska länderna som har utvecklat förbindelsefartygstrafiken intensivt. Till exempel Norge siktar till att kusttrafiken är utsläppsfri senast 2026 och Sverige vill ha fossilfria transporter före 2045, säger Sandra Bergqvist som är skärgårdsdelegationens ordförande (SFP).
Vill ha klara besked
Antalet passagerare ombord på förbindelsefartyg har ökat under de senaste åren. År 2020 var antalet 263 000 och enligt utredningen är en fortsatt ökning att vänta.
Nu efterlyser skärgårdsdelegationen en mer handfast politisk styrning, där man klart slår fast vilken servicenivån ska vara i framtiden. Enligt nuvarande modell med korta avtalsperioder är det inte lönsamt för rederierna att göra nyinvesteringar, eftersom riskerna är för stora. Ingen vill stå kvar med ett nytt fartyg men inget trafikavtal efter tre eller fem år.
Utredningen fokuserar på framtidsutsikterna med tanke på fartygsteknik, fartygssäkerhet och miljökrav men behandlar också de möjligheter som digitaliseringen kan föra med sig.
– I och med att många av de nuvarande avtalsperioderna tar slut kring 2025 är nu rätt tillfälle att göra de investeringar som behövs. Avtalsperioder på 10 år med en option på fem år är att föredra, konstaterade sjöfartsrådet Markku Mylly som är en av skribenterna i utredningen.
– Det att man köper in gamla fartyg från Norge och Island som byggs om för att lämpa sig för våra förhållanden är inte en hållbar lösning. Vi måste få in moderna fartyg som motsvarar dagens krav på säkerhet och miljöaspekter.
Nuvarande modellen har inte nått sina mål
Lauri Ojala, professor i logistik vid Åbo universitet, ansvarade för finansierings- och administrationsdelen av utredningen och konstaterade att den nuvarande upphandlingsmodellen inte nämnvärt ökat på konkurrensen.
NTM-centralen i Egentliga Finland som upphandlar all förbindelsefartygstrafik i Finland har med det nuvarande systemet sina händer bundna och kan inte erbjuda längre avtal än femåriga.
Den splittrade administrationen med många inblandade instanser gör inte saken enklare.

– En viss konkurrens har fötts under de senaste tio åren, men nyinvesteringarna lyser med sin frånvaro. Man har inte uppnått den målsättningen och marknaden är trots allt liten och skör, säger Ojala.
Servicenivån och kraven på fartygen styrs fortfarande i många avseenden av lagen om främjande av skärgårdens utveckling från 1981. Andelen fritidsbosatta och turister i skärgården har ökat explosionsartat de senaste 40 åren i takt med att antalet fast bosatta minskat.
Ministeriet har också fått feedback
Minister Harakka påpekade att man också på ministeriet tagit emot många förbättringsönskemål och fått direkt feedback.
– Vi är väldigt tacksamma över utredningen som garanterat främjar utvecklingen av förbindelebåtstrafiken. I och med att det är aktuellt med att förnya också skärgårdslagen inom en snar framtid är tajmingen rätt.
Vätgasfartyg är ett spår som utreds
Pargasbon Ted Bergman vid Åboföretaget Elomatic som bland annat lobbat för vätgasens framtid i Nådendal, konstaterade att man inte har nämnvärt med kapital bundet i fartygen i nuläget, eftersom medelåldern närmar sig 40 år – och därför är läget det rätta för att agera.
– Då man ser på drivkraften är el inte ett alternativ på längre sträckor medan biobränslen är på kommande i oceantrafiken. Tillgängligheten är ändå det som avgör och då är vätgasen som man nu testar på Åland intressant. Ett nytt fartyg har också helt andra hydrodynamisk effektivitet, vilket spelar in, sade Bergman.
Utredningen i sin helhet (endast tillgänglig på finska) kan läsas på statsrådets webbplats.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.