Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: Nu är det klart vem som bygger nya campusbyggnaden Astra i Åbo

Stiftelsen för Åbo Akademi
skiss på en byggnad som skall byggas på Åbo Akademis campus i Åbo
Preliminär skiss på den nya byggnaden Astra av Sigge Arkitekter.

Stiftelsen för Åbo Akademi har valt Hartela Länsi-Suomi som entreprenör för den nya campusbyggnaden Astra. Bygget inleds under hösten och Astra planeras att stå klart hösten 2025. Det skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Den nya byggnaden uppförs där Gadolinia tidigare stod på Åbo Akademis campus i Åbo. Det sista som ska rivas av Gadolinia rivs nu under slutet av sommaren.

byggarbetsplatsJacob Hjortman
Åbo Akademis nya byggnad Astra blir en samlingsplats för hela akademin. Rivningen av den gamla byggnaden Gadolinia blir klar under slutet av sommaren.

— Den nya byggnaden kommer på ett naturligt sätt att förena de existerande byggnaderna i kvarteret, vilket både underlättar för användarna när de rör sig i kvarteret och förbättrar byggnadernas nyttjandegrad, säger Mika Soinio, fastighetschef vid Stiftelsen för Åbo Akademi.

Hela byggprojektet beräknas kosta 44 miljoner euro.

Planen är att de samhällsvetenskapliga utbildningarna kommer att vara verksamma i den nya byggnaden, som samtidigt ska fungera som en samlingsplats för hela akademin.

Astra blir en del av helheten kvarteret Stjärnan, som fått sitt namn från Carl Ludvig Engels stadsplan för Åbo stad. Stjärnan kommer bestå av Astra, huvudbiblioteket Boktornet och Novias campus på Henriksgatan 7 och blir en central del av Åbo Akademis campus i Åbo.

I Astra kommer studerande och personal att ha tillgång till tjänster som rådgivning och stöd, bibliotekstjänster, restaurang och café.

Skiss på hur den nya byggnaden kommer att se ut.Stiftelsen för Åbo Akademi
Astra blir en del av helheten kvarteret Stjärnan vid Åbo Akademis campus i Åbo.

I de närliggande byggnaderna kommer verksamheten att fortsätta som normalt under byggarbetet.

— Det är förstås ett problem att tomten är så liten och de näliggande bygnaderna är nära byggarbetsplatsen. Vi försöker anpassa arbetet så att det sks störa så lite som möjligt, säger Soino.

Lauri Piitari som är regionchef för Hartela Länsi-Suomi tror att de kan undvika att störa verksamheten i grannbyggnaderna.

–Med en bra förhandsplanering och Hartelas starka projektledningskunnande kan vi säkra att byggarbetena genomförs utan att störa övrig verksamhet, säger Piitari.

Byggprojektet är miljöcertifierat enligt det finländska RTS-certifikatet. Det är ett miljöcertifieringssystem som tar hänsyn till de finländska förhållandena i beaktandet av miljöaspekter.

I byggfasen minimeras kolavtrycket och leverantörerna ska förbinda sig till kolneutrala planer.

Arkitekten för bygget är Pekka Mäki vid Sigge Arkitekter. Han har ansvarat för arkitekt- och huvudplanering tillsammans med sin arbetsgrupp.

Artikeln uppdaterad klockan 15.50 med mer detaljer om projektet och fler kommentarer av Mika Soinio.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter