Nu är det klart varför så många hundar och katter blev sjuka – ”En väckarklocka för hela branschen”

Bolaget Musti Group meddelar att laboratorieprover nu bekräftar att orsaken till att många husdjur insjuknat efter att de ätit mat som säljs bland annat i Musti & Mirri är höga halter av glykoalkaloider.
Laboratorieprover har utförts både på råvaran och färdiga produkter.
I produkten ”SMAAK herkkä kala viljaton koiranruoka” utgör potatis en betydande del av maten och i den här produkten visade sig halten glykoalkaloider vara särskilt hög.
Bolaget meddelar att man använt de aktuella potatisflingorna i två av sina produkter och att man slutade sälja de här produkterna förra veckan.
Mikrobiologiska orsaker till hundarnas och katternas sjukdomssymtom har också undersökts men inga tester bekräftar att symtomen skulle ha orsakats av mikrobiologiska orsaker.
Livsmedelsverket kommer att fortsätta undersöka hund- och kattmaten och mer information om resultaten väntas senare.
”Vi ber om ursäkt av alla våra kunder och särskilt av alla dem vars husdjur har insjuknat. Så här skulle det aldrig ha fått gå. Vi gör allt vi kan för att återfå våra kunders förtroende. Det här fallet må tjäna som en väckarklocka för hela branschen. Tillsammans med de europeiska livsmedelsmyndigheterna måste vi se till att det införs gränsvärden för foder inom EU. Bara så kan vi vara säkra på att det aldrig går så här igen”, säger David Rönnberg, vd för Musti Group, på bolagets webbplats.
I dag finns det inga gränsvärden för glykoalkaloider i EU. Och därför kontrolleras inte alla råvarupartier. Musti Group meddelar dock att man från och med nu kommer att mäta halten glykoalkaloider i alla potatisleveranser och att man inte längre samarbetar med den leverantör som nu levererade den giftiga råvaran.
Glykoalkaloider är giftiga ämnen som kan bildas i potatis. En pot6atis som är grön eller som har groddar innehåller glykoalkaloider.
Kunder vars husdjur insjuknat och behövt veterinärvård kan få ersättning för sina kostnader.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.