Förflytta dig till innehållet

Nu är det definitivt slut – Isakssons börjar riva sitt växthus i Houtskär

Monica Forssell
En man som kliver upp på en stege i ett växthus och en kvinna som river ner en gardin.
Nu börjar jobbet med att riva växthuset. Uppskattningsvis 45 ton glas ska ner. På bilden är det gardinerna som tas bort.

Klockan 8 på måndagsmorgonen satte Ragni och Guy Isaksson i gång med att riva det ena av sina två växthus i Houtskär.

Tomatodlingens saga är nu definitivt all. Det kommer inte att bli någon fortsättning på verksamheten.

– Det äldre växthuset har stått tomt och kallt i två år. Det är bäst att plocka ner det innan rutorna krossas och det går sönder, konstaterar Guy Isaksson, 73 år.

Började redan på 1970-talet

Men vi ska ta det från början. Ragni och Guy flyttade till Medelby i Houtskär, till Guys barndomshem, sommaren 1977. Första gurkorna, tomaterna, kålrabbin och salladen odlades i ett litet gårdsväxthus.
Guy jobbade som byggnadsinspektör och paret odlade också lite tidig potatis.

– Sedan byggde vi vårt första växthus 1980 och vi visste ingenting om att odla grönsaker. Tomatplantorna blev långa skrangliga saker. De såg fruktansvärda ut, säger Ragni och visar med händerna.

Ni var ganska modiga?

– Tokiga heter det, säger paret med en mun.

En äldre man och en kvinna. Monica Forssell
Guy och Ragni Isaksson är båda pensionärer i dag. Det är vemodigt att sätta punkt men samtidigt skönt att städa upp efter sig nu, säger Isakssons.

Det var först när trädgårdskonsulent Henry Mattsson besökte gården och ville hjälpa det unga paret, som det blev ordning på odlingarna.

Och vilken ordning! Isakssons satsade förutom på tomater på dill och kinakål och på 1990-talet byggdes växthuset Adam. Ett av de första så kallade blockväxthusen i hela Finland. Man började odla tomater också vintertid och i början av 2000-talet utvidgade Isakssons med växthuset Eva. Några år senare investerade de i en biopanna.

Eva förstördes i en brand på annandag jul 2005 men byggdes upp igen följande år.

Ett växthus. Monica Forssell
Växthuset ”Eva” som syns från vägen kommer tills vidare att stå kvar.

Som mest producerade Isakssons trädgård i Houtskär uppemot 200 ton tomater om året. Odlandet var optimerat så att skördepauserna var nästan obefintliga och tomater levererades året om till flera stora mataffärer i Åbo och Pargas. Om somrarna sålde man grönsaker i en gårdsbutik i Houtskär.

Hurdant liv var det?

– Det var full rulle på hela tiden. Två gånger i veckan skulle tomaterna plockas, där emellan skulle de bladas och toppas, berättar Ragni, 64.

Tidvis har Isakssons betalat lön till femtio personer och det är ingen överdrift att påstå att en stor del av alla unga Houtskärsbor har sommarjobbat hos Isakssons. Antalet ordinarieanställda hos Isakssons var fem.

Att konkurrera med importerade tomater eller tomater från Österbotten är inte lätt om man är en odlare långt ute i skärgården.

Vi sitter vid köksbordet i det hemtrevliga solgula huset, ett stenkast från växthusen. Växthuset närmast vägen är Eva och det får tills vidare stå kvar.

Visst var det vår dröm att någon skulle fortsätta, men det blev inte så.

I september 2020 åkte det sista lasset tomater i väg från Houtskär och efter det har det funnits spekulanter på verksamheten. Någon har haft planer på att bygga ett egnahemshus inne i växthuset, en annan har funderat på att satsa på jordgubbar och en tredje har faktiskt varit intresserad av att odla tomater.

– Men det är mycket jobb med att odla tomater. En hel vetenskap är det och konkurrensen är hård. Det är inte så många som förstår det här och när de sedan funderar efter ordentligt svalnar intresset, berättar Isakssons.

– Visst var det vår dröm att någon skulle fortsätta, men det blev inte så.

En man på en stege och en kvinna som drar i en gardin.Monica Forssell
Isakssons tänker sköta rivningsjobbet själva.

Att riva Adam är inte något litet projekt. Växthuset är nästan 3000 kvadratmeter stort och Guy har räknat ut att det handlar om ungefär 45 ton glas som ska tas ner. Själva rivningsarbetet har paret tänkt sköta på egen hand, eventuellt med hjälp av några ungdomar.

Lite vemodigt är det men Ragni och Guy verkar ha lätt för att dra på mungiporna och konstaterar att det är som det är. Houtskärstomaterna var vida kända för sin fylliga smak och att sälja dem var aldrig ett problem.

Men att vara tomatodlare långt ute Åbolands skärgård, bakom tre färjor och med österbottniska storodlare och spanska importgrönsaker som konkurrenter är en match som är svår att vinna.

– Det känns ganska bra att sätta punkt för det här nu och städa upp efter sig, säger Ragni Isaksson.

Dela artikeln

En kommentar: “Nu är det definitivt slut – Isakssons börjar riva sitt växthus i Houtskär

  1. Paul Lindberg skrev

    Ingenting är tyvärr evigt, hälsar en som alltid köpt Isakssons tomater
    på grund av god kvalitet. Det känns onekligen vemodigt….

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter