Nu är det bekräftat: Svenskspråkiga missnöjda med polisens och nödcentralens service på svenska

Svenskspråkiga är oftare missnöjda med polisens och nödcentralens service på svenska. Det visar regeringens språkberättelse som överlämnades till riksdagen på torsdagen.
Berättelsen analyserar hur tillämpningen av språklagstiftningen fungerar i praktiken. Utöver finska och svenska behandlar den även samiska, romani och teckenspråk.
Årets språkberättelse fokuserar på digitaliseringen, undervisningssektorn, polisen, räddningsväsendet och nödcentralernas verksamhet.
— För att tillgodose de språkliga rättigheterna måste vi öka medvetenheten om dem och se till att tjänster ordnas på olika språk, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Enligt språkberättelsen är det viktigt att förbättra kartläggningen av de språkliga behoven för att myndigheterna ska kunna trygga de språkliga rättigheterna.
Polisens bristfälliga service på svenska antas bland annat bero på att polisutbildningen inte är likvärdig på finska och svenska på alla utbildningsnivåer.
— Det är positivt att berättelsen öppet redogör för brister i service på svenska och behovet av språkkunnig personal inom myndigheternas verksamhet. Det här ger en tydlig signal om att regeringen är beredd att vidta åtgärder”, säger riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), ordförande för Folktinget.
Språkberättelsen behandlar även vårdreformen. En analys av reformens språkliga konsekvenser utlovas i den berättelse som publiceras 2025.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.