Nu är Altera i gång – bilisterna ser fram emot smidigare trafik

Det var feststämning i luften då Finferries nya elhybridfärja Altera avgick från Lillmälö på fredagen klockan 14. Rederiets ledning välkomnade bilisterna med en godispåse och alla var nöjda och glada. Först ombord var taxichauffören Janne Eklund med Marita Nylund som passagerare.
– Nu hade vi tur, tänk att det råkade sig att vi var först, säger Nylund.

Taxichauffören Eklund är bekant med färjorna. Vissa dagar kan han åka upp till tio gånger per dag mellan Pargas och Nagu så han vet vad han talar om.
– Jag hoppas att köerna lättar, nu var det redan kö ända till lotsbytesplatsen. Men sist och slutligen har det funkat ganska bra efter att Elektra kom.

Också Emmie Sumelius från Åbo är nöjd att färjekapaciteten nu blir större. Hon har hus i Nagu och är en regelbunden pendlare.
– Det är kiva att den är i gång. Elektra drar ju ganska bra redan nu och med Altera kommer säkert midsomrarna också att vara köfria. Hon går tyst och tar mycket bilar, det är bara positivt.

Altera är systerfärja till Elektra och har plats för 92 bilar. I planeringen har man gått ett steg längre och det finns en del finesser som skiljer den nya färjan från den fem år äldre Elektra, säger Finferries vd Mats Rosin.
– Man kan kalla henne för Elektra 2.0. Vi har till exempel vidareutvecklat miljötänket och tekniken som behövs för att ladda batterierna. Skrovformen är annorlunda och energisnålare, filfördelningen är klar och tydlig och det är lätt att köra ombord.

Tuija Hongisto bor i Nagu men jobbar i Åbo och är med på premiärturen.
– Jag ser fram emot smidigare trafik och kortare köer. Och så är Altera i sig en sevärdhet.

Uppe på kommandobryggan sitter befälhavaren Tuumas Mikkola. Han har varit med och planera Altera och teskört den flera gånger. Att nu få köra premiärturen känns bra, säger han.
– Elektra har varit utmärkt, men den här är snäppet bättre. Här har man tänkt mera på ergonomin och på att man ser åt alla håll. All teknisk utrustning som radar, kameror och elektroniska sjökort är placerade så att man bara behöver snegla med ögonen så har man koll på allt.

Också miljötänket får beröm av Mikkola.
– Internationellt sett så är vi ett litet rederi, men ändå ligger vi topp vad gäller miljöfrågor. Jag är stolt att få arbeta här.
Altera kommer tidvis att vara i trafik redan under hösten. Den första januari inleder hon regelbunden trafik och ersätter Sterna som flyttar till Iniö. Falco blir kvar som reservfärja.
Befälhavarens förnamn korrigerat från Toomas till Tuumas 26.8 klockan 17.15
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.