Förflytta dig till innehållet

Nu är all Fifax-fisk avlivad

Arkiv/Stefan Öhberg/Nya Åland
en man och mycket betong
Fifax vd Samppa Ruohtula, här vid anläggningen i Eckerö.

Avlivningen och rensningen av regnbågslaxen hos Fifax i Eckerö är nu avslutad. Nästa åtgärd blir sanering av anläggningen.

Detta enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket. Det mesta tyder på att smittan kom antingen från Danmark eller lokalt, från Åland.

Bakgrunden är upptäckten av virussjukdomen IHN hos fisken på anläggningen i juni. Livsmedelsverket gav order om att fisken skulle avlivas eller rensas för att hindra spridning av sjukdomen.

Symtomfria fiskar som uppnått slaktstorlek slaktades för att användas som livsmedel, medan resterande cirka 250 000 kg regnbågslax avlivades. Största delen av de avlivade fiskarna fördes till bearbetningsanläggningen i Honkajoki för att bli råvara till biodrivmedel. Cirka 25 000 kg regnbågslax fördes till Widmans för kompostering.

Samma virus som i Föglö

Nästa steg för att utrota sjukdomen är att rengöra och desinficera anläggningen. Därefter ska anläggningen hållas tömd på regnbågslax i minst sex veckor innan verksamheten kan återupptas. ”Förekomsten av viruset övervakas dock på ett intensifierat sätt under minst två år innan områdets IHN-fria status kan återställas”, skriver Livsmedelsverket.

Undersökningarna har enligt pressmeddelandet bekräftat att det är fråga om samma virustyp som upptäcktes på Åland i havsbaserade fiskodlingar förra året, och som förekommit vid fiskodlingar i Danmark sedan våren 2021.

Livsmedelsverket skriver vidare att man trots IHN-fallet kan Åland fiska och äta fisk på Åland på normalt sätt, men uppmanar fiskare att desinficea sina redskap när de rör sig från ett område till ett annat.

Virustypen är alltså densamma som upptäcktes vid fiskodlingarna i Föglö förra året. I det fallet spreds viruset via sättfisk som importerades från Danmark.

– Det betyder att smittan i Fifax antingen kom från Danmark nu också eller från Föglö. På det sättet är vi lite klokare, säger Laura Ölander, veterinär på landskapsregeringen.

Sekvensering

Viruset ska sekvenseras för att utreda härstamningen närmare.

Samppa Ruohtula, vd för Fifax, säger att Livsmedelsverket ännu arbetar med saneringsplanen, och att han därför inte kan säga hur lång tid saneringen kan ta.

– Sedan ska anläggningen enligt lag vara tom på fisk i minst sex veckor.

Spårningen av smittan fortsätter genom att Livsmedelverket sekvenserar viruset.

– EU:s regelverk utgår från att smittan inte finns i fisk som säljs. Vi hade två leverantörer av sättfisk i våras. Vi kräver kontinuerliga IHN-tester av våra leverantörer, och alla tester var negativa. Det kan fortfarande röra sig om en lokal spridning från Åland, säger Samppa Ruohtula.

Susanna Skogberg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter