Förflytta dig till innehållet

Noviastudenter samarbetar med Kasnäs och Söderlångvik gård kring hållbarhet – ”Roligt att jobba med riktiga case och företag”

Abdulrahman Banisheyba, Abdullah al Sayed, Tony Eriksson och Annika Guseff har alla olika studiebakgrund vilket varit en fördel då de jobbat med projektet att utveckla en ny app för Kasnäs.

Studenter vid Yrkeshögskolan Novia presenterade i onsdags sina idéer på lösningar för olika hållbarhetsutmaningar för två skärgårdsföretag, Kasnäs och Söderlångvik gård.

Presentationerna var ett resultat av ett dygns intensivt arbete, där studenterna i grupper fått i uppgift att utveckla idéer för hur företagen kan främja hållbarhet och cirkulär ekonomi i sin verksamhet.

I projektet deltog studenter från flera olika länder och utbildningslinjer.

App som belönar hållbarhet

Annika Guseff, Abdulrahman Banisheyba, Tony Eriksson och Abdullah al Sayed bildade en grupp som fick i uppdrag att utveckla en ny app för Kasnäs som ska främja hållbarhet och tillgänglighet.

– Vi fick riktlinjer för projektet och började bolla idéer på basen av dem, berättar Eriksson som studerar grafisk design vid Novia i Jakobstad.

Slutresultatet blev en app för bokningar där även information för hotell- och spabesökare finns samlad för att minska på behovet av printmaterial. Därtill ingår ett poängsystem i appen som ska uppmuntra besökare till hållbarhet.

– I appen kan man kryssa i till exempel om man återanvänt sin handduk under besöket och sorterat sitt skräp, och enligt det tjäna poäng som sedan kan användas till inköp i anläggningens butik och restaurang. Lite som medlemskapsförmåner på till exempel Ikea, beskriver Sayed.

Gruppen konstaterar att projektet varit intressant och att det varit roligt att samarbeta.

– Vi har alla olika studiebakgrund och erfarenheter, och har därmed kunnat bidra på olika sätt till projektet. Det har varit en stor fördel, konstaterar Eriksson.

Avfall från äppelodling ska utnyttjas effektivare

I en annan grupp jobbade Muhammad Umair, Maria Velmitskaya och Narges Qorbani på uppdrag av Söderlångvik gård med att hitta alternativ för hur avfallet som uppstår då man pressar must från äppel kunde utnyttjas.

I dagens läge används avfallet från olika äppelodlingar främst till djurfoder eller komposteras.

– Vårt uppdrag var att presentera andra användningsalternativ som skulle främja miljön och samtidigt ge inkomster, säger Velmitskaya.

Hur gör andra?

Gruppen började med att kontakta olika finska äppelodlingar och fråga om deras praxis, samt att söka information på nätet.

– Främst kollade vi upp olika alternativ för att torka äpplen och mala dem till pulver som kan användas som näringstillskott eller för smaksättning av olika produkter såsom glass, säger Qorbani.

Enligt gruppen var det intressant att få jobba med ett konkret projekt för ett företag.

– Det är helt annat att få jobba med ett riktigt case istället för att bara läsa teori om hållbarhet. Det ger en bättre förståelse för vad det handlar om, säger Umair.

Muhammad Umair och Maria Velmitskaya ingick i gruppen som utvecklade idéer för hur Söderlångvik gård kan utnyttja restprodukter.

”Samarbete mellan företag och skolor viktigt”

Också uppdragsgivarna var nöjda med resultaten av samarbetet. De berättar att arbetet med att utveckla en eventuell app för Kasnäs och att hitta användning för äppelavfallet från Söderlångvid gård ännu är i planeringsfasen.

– Studenterna var jätteduktiga, kompetenta och engagerade. Utbildning och ungdomar är vår framtid och det är viktigt att vi samarbetar, säger Tanja Liljeqvist , hotellchef på Kasnäs.

Söderlångvik gårds förvaltare Mikael Jensen är inne på samma spår.

– Studerande och företag måste nå varandra och den här typens projekt är därför bra. Studenternas arbeten var väl genomtänkta och grupperna åstadkom mycket på endast ett dygn.

Del av bredare projekt för cirkulär ekonomi

Samarbetet mellan skärgårdsföretagen och Novia skedde inom ramarna för projektet CCEF (Climate & circular economy Factory), ett samprojekt mellan Yrkeshögskolan Novia, Haaga-Helia och Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Målsättningen med projektet är att skapa ett kompetenscenter för cirkulär ekonomi, som betjänar företag och övriga intressenter i att utveckla mer cirkulära affärsmodeller.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter