Noviaprojekt ska skapa turismupplevelser under den mörka årstiden

Projektet ”Light in the Dark” lanserades på Villa Apollo i novemberrusket med deltagare från fem Östersjöländer.
Turismen blomstrar kring Östersjöområdet under högsäsong, men vintersäsongen är kall, mörk och ofta snöfattig. Hur ska företagen i våra trakter bli bättre på att skapa upplevelser för turister under lågsäsong och förbättra turistnäringen för våra lokala aktörer
Det ska det nya Novia-ledda projektet ”Light in the Dark” ta reda på.
Turister vill ha kvalitet och är beredd att betala för det
Projektet tar avstamp i konstaterandet om att den moderna turisten är en utforskare, på jakt efter en upplevelse. De förväntar sig skräddarsydda upplevelser, effektiv service, de värdesätter naturen och är villiga att förlänga sin vistelse.
Målsättningen med ”Light in the Dark” är att skapa produkter för att möta efterfrågan från den moderna turisten med målet att förlänga turistsäsongen genom att utveckla ett gränsöverskridande nordöstersjöskärgårdskoncept för naturbaserad turism.
Den 9–10 november samlades närmare 30 deltagare från tio projektpartnerorganisationer från fem östersjöländer för att sparka i gång projektet på Villa Apollo i Pargas och i Åbo.
Nya produkter ska lanseras
Projektet innehåller en omfattande marknadsanalys i de viktigaste turistländerna runtomkring Östersjön. Samtidigt kommer man att forska kring turismföretagarnas egna förutsättningar och utmaningar för att förlänga säsongen och utöka sitt produktutbud.
Utgående från det utvecklar man nya servicemodeller för turismföretagarna. Senare kommer samma företagare att ha möjligheten att delta i utbildningar och bekanta sig med och utvärdera varandras produkter transnationellt.
Light in the Dark-projektet
- Projektet pågår 9.8.2023–31.1.2027.
- Helhetsbudget: 2,7 miljoner euro, finansieras av Interreg Baltic Sea region.
- Samarbetspartners: Yrkeshögskolan Novia, Högskolan på Åland, Cursor Oy, Klaipeda University, Kurzeme Planning region, Visit Åland, Visit Stockholm/Stockholm Archipelago, Hiiumaa Dvelopment Center, Estonian University of Life Sciences, Estonian Rural Tourism.
Projektets budget går på 2,7 miljoner euro och det finansieras av Interreg Baltic Sea region.
Projektdeltagarna kommer från Finland, Åland, Sverige, Estland, Lettland och Litauen. Förutom de egentliga projektdeltagarna finns det 28 så kallade ”associated partners” från samma länder. Polen kommer också att ta del av projektets resultat i ett senare skede.
– Rent konkret ska vi skapa ett höst-vinter-vårpaket bestående av tre produktupplevelsepaket under konceptet Light in the Dark för små och medelstora företag och destinationsorganisationer, säger Hanna Guseff som är forskningsledare vid Yrkeshögskolan Novia.
– Målet är att vårt koncept ska hjälpa turistsektorn att bättre reagera på och anpassa sin verksamhet till lågsäsong och bygga motståndskraft bland företag som är verksamma i skärgårds- och kustområden.
James Simpson, projektledare vid Yrkeshögskolan Novia, ser fram emot att få jobba med en så här bred grupp av turismorganisationer, högskolor och turismföretagare.
– Genom att ta lärdom av varandra och den forskning som vi genomför, kommer vi tillsammans att kunna skapa nya produkter både för nya och för existerande turistgrupper.
Marie Östblom från Visit Stockholm Archipelago litar på att samarbetet bär frukt.
– För att få internationell synlighet gäller det att samarbeta. De områden som samarbetar bäst kommer att ha det häftigaste och mest attraktiva området att bo, leva i och besöka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.