Förflytta dig till innehållet

Novia förde samman Kimitoöföretag för ett lyft framåt – företagskunnig fick wow-känsla i de välsorterade affärerna

Emilia Örnmark
tre kvinnor på rad
Tre erfarna Kimitoöföretagare deltog i Novias sparrning. Från vänster Eva Sjösten, Åsa Storberg och Birgitta Holmström.

För detaljhandeln på Kimitoön är många utmaningar gemensamma. Den korta sommaren är hektisk med massor av kunder, främst i form av deltidsbor. Men utan dem är det få företag inom branschen som skulle överleva – enbart ortsbornas insatser räcker i många fall inte till.

Genom projektet Myrsky har tre företagare på Kimitoön blivit sparrade av yrkeshögskolan Novia. För sparrningen har Fredrik Strandberg stått. Han är Novias lektor i företagsekonomi.

Gruppen har träffats tre gånger under hösten. Fokus i projektet är företagens förändringsförmåga, grön omställning och digitalisering.

– Målet är att stödja företag och företagare, säger projektledare Kenneth Nordell.

Han hoppas att följden blir en lyft framåt för dem.

Tre starka företagare fick tid för reflektion

De tre företagare som nappade på möjligheten är alla kvinnor, som driver väletablerade året om-företag i Kimitoön: Åsa Storberg från affären Knallis i Västanfjärd, Birgitta Holmström från Holmströms Lanthandel i Hitis och Eva Sjösten från Wahlstens varuhus i Dalsbruk.

Tillsammans besitter de närmare hundra år av erfarenhet av företagande på Kimitoön. Sjösten har varit företagare i 20 år, men liksom Storberg har hon vuxit upp bland butikshyllorna. Storberg har varit företagare i 30 år, Holmström i 37 år.

– Att det var en liten grupp var bra. Jag kom ifrån det egna jobbet en stund och fick känna att jag inte är ensam, säger Storberg om projektet.

– Intressant har det varit. Jag jobbar alla dagar och då hinner man inte tänka, säger Holmström, som nu fick tillfälle till reflektion.

Dessa två har dessutom gemensamt att de gärna vill ge över sitt livsverk till följande generation, vilket inte är det lättaste. För Holmströms Lanthandel finns intresserade som vill fortsätta verksamheten, medan Storberg inte än så länge har hittat någon efterträdare.

– Att stiga åt sidan skapar praktiska problem gällande till exempel boende. Jag måste flytta bort för att ge plats åt följande, säger Holmström.

Ute i skärgården är nämligen bostadsproblemet påtagligt.

”Bara en annan företagare förstår en företagare”

Sjösten har uppskattat möjligheten att diskutera med kolleger. Digitaliseringen har hon haft i tankarna i åratal.

– Bara en annan företagare förstår en företagare, säger Sjösten.

Hon ser en stor utmaning i att få ut budet om vad hennes varuhus har att erbjuda.

– Allt finns faktiskt att få på ön. Allt utom högklackade skor! slår Sjösten fast.

sex personer på radEmilia Örnmark
Från vänster företagarna Eva Sjösten, Åsa Storberg och Birgitta Holmström, samt projektinvolverade Fredrik Strandberg, Kenneth Nordell och Kimitoöns företagsgivare Mats Nurmio.

Sparraren fick wow-känsla hos företagarna

Strandberg säger att målet med sparrningen var att väcka nya tankar och insikter och att komma med verktyg framför att diktera hur företagande ska gå till.

Vid mötet med företagarna, vad anser du att de gör rätt och vad kunde de göra annorlunda?

– Det var nog mest ”Wow!”. De tre affärerna är otroligt välsorterade. Ortsborna ska vara nöjda, men också komma ihåg att understöda företagen, säger Strandberg.

Vidare lade Strandberg märke till den starka känslan för orten som de tre företagen har.

Företagsrådgivare hoppas på fortsättning

Kimitoöns företagsrådgivare Mats Nurmio säger att han gärna ser en fortsättning på det här ett år långa projektet.

Han anser att en utveckling i samarbete med andra är det logiska för de lokala företagen.

tre män på radEmilia Örnmark
Från vänster projektledare Kenneth Nordell, Novias lektor Fredrik Strandberg och Kimitoöns företagsrådgivare Mats Nurmio.

Myrsky-projektet

Företagssparrningen är en del av projektet Myrsky, vars mål är att hjälpa mindre företag att återhämta sig efter den senaste tidens kriser: coronapandemin och kriget i Ukraina.

Projektet är stort och sträcker sig över sju landskap, men för Novias del ligger fokus på svenskspråkiga företag i Österbotten och Åboland.

Myrsky-projektet, som stöder företag och företagare i förändring, i grön omställning och i digitalisering, är en del av nationella projektet REACT som innefattar 22 yrkeshögskolor och i hela Finland.

Myrsky finansieras med 1,5 miljoner euro från Europeiska socialfonden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter