Nötö har återfått sitt hjärta – nu är butiken öppen året om

Det lyser i Nötöbodens fönster. Inne i affären står det garnnystan, godis, öl, läsk, kaffe, frukt, torrskaffning, vykort och böcker på hyllorna. Ett litet sortiment av båtmotoroljor och bränsle för utfärdskök finns förstås också. Och tändstickor och chips och konserver och WC-papper.
Lotta Laaksonen står bakom disken. Det är mitt i vintern och ljuset, som den här grådaskiga dagen bara gör sig vagt påmint, håller på att försvinna och snart sänker sig januarimörkret igen över ön.

Nötö har officiellt åtta fastbosatta personer men i praktiken bebos den fyrahundra hektar stora ön året runt av sex personer. Lotta Laaksonen och dottern Silmu är öns färskaste inflyttare.
I fjol våras gick flyttlasset och Laaksonen, hemma från Åbo, bedyrar: Inte en gång har hon ännu ångrat sig.
– Vi har känt oss välkomna här från allra första början.

Tack vare det bybutiksstöd som Livsmedelsverket betalar ut kan Laaksonen nu hålla butiksdörren öppen året om. Det är en stor förändring för ön.
– Jag tror det är ungefär två decennier sedan Nötöboden varit öppen under vintern, säger Laaksonen.
Hur många kunder som handlar i butiken varje dag varierar. I dag är det bland annat ÅU:s reporter som köper ett paket kex och paret Hanna Lasonen och Ville Lempiäinen som köper en chokladplatta för hemfärden med förbindelsebåten.
Lasonen och Lempiäinen har besökt bekanta på ön och hunnit inhandla både ett och annat under vistelsen på Nötö: grötgryn, chips, grönsaksbullar.

Att det lönar sig att driva butik på Nötö sommartid då öns befolkning mångdubblas och båtburna gäster lägger till i den lilla hamnen är lätt att förstå. Men lönar det sig att hålla öppet också på vintern?
– Utan bybutiksstödet skulle det inte gå, säger Laaksonen. Men med hjälp av stödet kan jag betala för elektricitet och uppvärmning. Inte får jag förstås någon lön för det här under vintermånaderna, men jag tycker ändå att det är värt det.

Butiken är öppen varje dag, i huvudsak enligt förbindelsebåten Baldurs tidtabell. Utöver den egentliga öppethållningen är butiken också öppen enligt kundernas önskemål.
Förutom de personer som bor året runt på ön besöks Nötö av deltidsboende och turister. Det finns också en hel del byggarbetare på holmen som är sysselsatta med stugbyggen på olika håll och de fyller gärna på sina förråd i butiken.

Att kalla butiken för öns hjärta är knappast en överdrift. Laaksonen kan hjälpa med små varutransporter, beställa varor, hyra ut en jurta om det skulle behövas eller öppna dörren till det lilla rummet i den forna bensinmacken i stranden där besökare på dagsutfärd till exempel kan distansjobba en stund.

Laaksonen har en brokig företagarbakgrund och har bland annat drivit en affär för ekologiska livsmedel i Åbo och sålt veganska falafel. I Pargas driver hon en liten permaodling och förutom att hon har hand om Nötöhandeln, drar hon webbkurser i permakultur och hur man bygger jurtor. Dessutom är Laaksonen utbildad snickare, miljörådgivare och bokförare.
– Egentligen hade jag inte alls planerat att börja driva en bybutik, berättar Laaksonen.
Men då hon besökte vänner på ön för ett knappt år sedan och hörde att det saknades någon som ville ta hand om butiken och att det dessutom var möjligt att bo på hyra i butikens övre våning, slog hon till.
– Jag känner att jag har kommit hem.
Bra att traditionen efter ”Stockmann”, Runar Abrahamsson, fortsätter….