Förflytta dig till innehållet

Nötö får en egen blues- och soulkväll då deltidsboende hämtar sina band till ön

Nötös bluesboys. Eller: Teijo Elorantas (tv) band Maisteri T spelar blues, medan Roffe Isakssons (th) Darkest White Soul Orchestra som namnet säger är ett soulband. Foto: Anja Kuusisto


Nötö är den permanenta sommaradressen för både stockholmaren Rolf ”Roffe” Isaksson och helsingforsaren Teijo Eloranta.
Och då den ena spelar i ett soulband och den andra i ett bluesband är det kanske inte så överraskande att de har hittat varandra.
I sommar ger deras band en gemensam konsert, på Nötö förstås.
– Första gången jag ville tala med Teijo visste jag inte riktigt hur det skulle gå till, för jag kan ju inte ett ord finska, skrattar Roffe Isaksson, kompgitarrist i Darkest White Soul Orchestra åt minnet.
Skrattet kommer sig av att Teijo talar hur bra svenska som helst, grunden lades under barndomsåren i Pargas.
– Först bodde vi på Mattholm, sen i Pargas centrum, det var slutet av 60-talet, början av 70-talet. Men sen blev det Åbo, förklarar Teijo Eloranta.

Känd finsk skådis, nu blir Nötö Havsborg scenen

Han är skådespelare bekant från finska filmer, från tv-serierna Pirunpelto, Salatut elämät, Kotikatu, med mera.
I Åbo är han också bekant från flera uppsättningar på Åbo stadsteater, på Linnanteatteri har han varit både skådis och regissör och så vidare.
Den scen som nu är aktuell är ändå av lite annat slag. Det är Havsborg på Nötö.
Där ska Elorantas bluesband Maisteri T uppträda den 21 juli. Det gör också Darkest White Soul Orchestra från Stockholm, funk- eller soulbandet som Isaksson var med och grundade 1996.

En 40-årsfest ledde till bandet som består 20 år senare

– Vårt band uppstod för en 40-årsfest. Vi var några killar som hade spelat ihop ett tag, och så var det en kompis som behövde musik till sin fest, och där började det. Vi fyra som grundade bandet hänger fortfarande kvar, och numera är vi många fler. Flickorna som sjunger är väldigt viktiga i bandets profil.
– Ett tag var det en i bandet också var musiklärare på scenskolan i Stockholm, och där värvade han duktiga sångare som sjöng med de år de studerade, så ofta hade vi samma sångerskor tre år eller så, berättar Isaksson.
Senare kom ett skede när också de som sjunger, och inte bara musikerna som alla är halv- eller helproffs, blev mer permanenta i bandet och så har det fortsatt.

Blues och soul lever i marginalen

Både Isaksson och Eloranta är uppriktigt bekymrade över det svala kommersiella intresset för blues- och soulmusik.
Elorantas Maisteri T har utkommit med två cd:n i Finland men båda är utgivna med egen finansiering, skivbolagens intresse är intetsägande. Och Isaksson konstaterar att också de svenska radiokanalerna spelar musikgenren så sparsamt att den börjar bli utrotningshotad.
– Det känns som att det finns en risk att den är en kulturhistoria som dör ut, om inte yngre generationer alls känner till soulen och bluesen. Det är en orsak för oss att orka hålla på, att försöka få spelningar och sprida intresset, säger Isaksson, vars band haft spelningar till exempel på Stampen i Stockholm.

Storyville ena kvällen, Nötö den andra

Och de facto är Nötökonserten den 21 juli bandens andra gemensamma konsert.
Deras miniturné börjar i Helsingfors kvällen innan med en spelning på Storyville.
Storyville ena kvällen, Havsborg den andra – varken kontrasten eller det geografiska avståndet tycks bekymra de rutinerade herrarna.
De är glada om deras musik gör någon glad, säger de.
– Och det brukar faktiskt folk bli måste jag säga, många dansar till vår musik, säger Eloranta, och det tycker vi om.

Eloranta lämnade rock-n-roll-livet därhän

Han har varit deltidsboende på Nötö sedan 2003. Det blev efter ett skede i livet då han hade funderat att ”om man droppar alkoholen och tar och förverkliga något av ens drömmar istället”.
Rock-n-roll-livet fick bli, säger Eloranta, och sådant som var viktigt på riktigt för honom var att hitta ett skärgårdsställe så långt ut i skärgården som möjligt.
Han är en entusiastisk fågelskådare så ett kriterium på skärgårdsdrömmen var att där skulle finnas ringtrast och blåhake.

Roffe Isakssons sommaradress har alltid varit Nötö

Roffe Isakssons Nötöanknytning är en annan. Hans båda föräldrar är hemma från Nötö.
Det unga paret flyttade på 50-talet till Stockholm, där Rolf Isaksson är född.
När vi tar en kopp kaffe i Skolan på Nötö söker Isaksson upp ett av skolans (skolan lades ned på 60-talet och huset är numera café) gamla fotografier. På bilden från senare 30-tal finns både Roffes far och mor, då som små skolbarn.
– Min morbror ärvde mammas hemgård men han hade inte några egna barn, därför fick jag chansen köpa stället. Hit kom vi alltid i min barndom, och det har jag fortsatt med, ler Isaksson.
Och stället på Nötö som Eloranta köpte för femton år sedan, hur var det med fågelsången där då?
– Där sjunger blåhaken och ringtrasten och några till, ler Eloranta.
Dessutom sjunger han själv. Och spelar munspel – att lära sig det hörde också till de drömmar han gav sig sjutton på att förverkliga, den där tiden när Nötö vann över det hårdare livet.
Stampen är en jazzklubb i Gamla Stan i Stockholm, Storyville är Jazzklubben i Helsingfors.

Blues- och soulkväll på Nötö

  • Konserten där Darkest White Soul Orchestra och Maisteri T turvis uppträder med sammanlagt fyra set ges i Havsborg i Nötö den 21 juli och börjar klockan 19.
  • Är du i Helsingfors kvällen innan uppträder de på Storyville.
  • Konserten understöds av Svenska Kulturfonden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter