Förflytta dig till innehållet

Norskt filmbolag bakom dykningarna vid Estonia – visste att det var olagligt

ett fartyg

Fartyg på havet

Finska och svenska myndigheter misstänker att ett norskt filmbolag hyrde fartyget Fritz Reuter för att genomföra olagliga dykningar vid Estonias vrak. Foto: Gränsbevakningen


Finsk och svensk polis har fortsatt utreda det misstänkta brottet mot fredningen av vraket efter passagerarfartyget Estonia. Ett internationellt dykarteam misstänks ha genomfört undervattensinspelningar vid vraket i slutet av september.
Estonia sjönk i september 1994, för tjugofem år sedan. Olyckan krävde 852 personers liv.
Gränsbevakningens fartyg Turva dokumenterade hur det tyskregistrerade fartyget Fritz Reuter anlände till platsen och sänkte en dykarrobot i havet. Besättningen på fartyget hade på förhand meddelat att de planerade genomföra dykningar i området och gränsbevakningen visste att de var på väg.
Estonias vrak ligger inom Finlands ekonomiska zon, men på internationellt vatten. På internationellt vatten kan finska myndigheter ingripa endast mot finskregistrerade fartyg.
Gränsbevakningen och Centralkriminalpolisen (CKP) inledde en gemensam utredning strax efter det misstänkta brottet.
Förundersökningsledaren Jarkko Toivonen vid CKP säger att myndigheterna har identifierat alla som befann sig ombord på Fritz Reuter.
–  Efter dykningarna återvände fartyget till Tyskland och vi fick reda på vilka som var ombord. Därefter har vi samarbetet med huvudsakligen svenska myndigheter, säger Toivonen.

Norskt filmbolag

Sammanlagt elva personer befann sig på Fritz Reuter. Fyra av dem var tyska och polska besättningsmän, resten passagerare. Passagerarna var två svenska, två norska och tre tyska medborgare.
Enligt Toivonen genomfördes dykningarna för ett norskt filmbolags räkning. Planen var att spela in en dokumentärfilm.
–  Min uppfattning är att filmbolaget anställde dykarna och kontaktade rederiet som hyrde ut fartyget.
Enligt Toivonen var filmbolaget medvetet om att det är förbjudet att dyka vid Estonia enligt finsk, svensk och estnisk lag. Tyskland däremot saknar en liknande lag.
I och med att ingen av de misstänkta är finsk medborgare har det huvudsakliga ansvaret för utredningen axlats av de svenska myndigheterna.

Sverige tiger

Åklagaren Helene Gestrin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet leder förundersökningen i Sverige.-
–  Det har kommit in en rapport från finsk sida, och med anledning av den har tysk polis hjälpt definiera vilka personer som funnits ombord på dykarfartyget, säger hon.
Hon vill inte kommentera utredningen närmare.
–  Än så länge är det tidigt i utredningen, jag kan inte gå in på vad exakt vi gör i det här skedet, säger hon.
Brott mot fredningen av vraket efter Estonia kan ge upp till ett års fängelse i Finland och upp till två års fängelse i Sverige.
Henri Forss
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter