Norska Sture Troli vandrar från Norge till Portugal – just nu i Åbo

Sture Troli från Norge har tagit sig an alla tiders äventyr och utmaning. Han startade i juli i år sin vandring från Kibergneset i norra Norge (norr om nordöstra Finland) och räknar med att nå Cabo da Rocka i Portugal i mitten av maj.
Så här långt har vandringen gått genom hela Finland. På lördagen kom Troli till Åbo och ska på måndag åka till Stockholm där en vän väntar på honom.
Troli har läst på om Åbo på förhand, så han känner till stadens historia. Åbo finner han som en intressant plats och uppskattar blandningen av natur, historia och havets närhet. Eftersom staden är liten har han lätt att knyta kontakter här.

– Jag blev pensionär i år och mina barn har blivit vuxna och flyttat ut. Då man går möter man folk på ett helt annat sätt än då man cyklar eller kör bil. Jag lär känna folk och platser och får se saker jag inte sett förut. Jag har äventyrslust och är nyfiken, säger Troli om vad som fått honom att vandra i väg.
Troli säger att han jobbat mycket i sitt liv, bland annat flera år i krigshärjade länder som till exempel Colombia. Dessutom har han jobbat som direktör för Utbildning Nord i mer än sex år.
– Nu vill jag få en uppfattning om hur det ser ut i andra länder. Det är ett äventyr, men det är ju hälsosamt också, påpekar Troli.
25 kilometer per dag
Ungefär 25 kilometer per dag vandrar Troli. Men han tar också vilodagar, till exempel om han blivit våt tar det två dagar för all utrustning att torka.
– Dessutom måste jag lyssna på kroppen. Säger den nej så vilar jag.

Då det är möjligt övernattar Troli i tält, men då den finländska väderleken nu bjudit på något mellan regn och snö med kall vind är det inte ens möjligt att få upp tältet. Då tar Troli in på något billigare hotell, eller så tar han emot inbjudan om övernattning från någon han möter. För det mesta brukar det fixa sig ganska lätt.
Troli berättar om hur han ibland i jakt på plats att sova går till ett ställe där det finns folk med kontakter, som en polisstation eller en mataffär. Han har erfarenhet av att det kan gå på bara fem minuter att få dilemmat löst.
Förutom tält innehåller hans packning bland annat sovsäck, fältkök, extra kläder och telefon. Telefonen behöver han speciellt för att ta bilder och upprätthålla den blogg han skriver om resan på Facebook (HikingViking). Packningen har han på en liten kärra byggd för långa distanser som denna.
Finländare är artiga, vänliga och pålitliga
Troli hade, liksom många andra, uppfattningen om att finländare lite låsta och tillbakadragna, men hans möten med finländare har överraskande nog bekräftat motsatsen.
– Då finländare börjar prata är de väldigt vänliga, artiga och pålitliga.
Troli har självfallet också prövat på riktig finsk bastu. Där lärde han sig något han uppfattar som en kulturell gyllene regel: i den finska bastun pratar man inte.
– Andra gör till exempel yoga eller har andra avslappningsmetoder. Men finländare låter sitt sinne vila i bastun, säger Troli, som uppskattar sådan här djupare kulturkunskap.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.