Förflytta dig till innehållet

Norrskata- och Houtskärsbor rasar över försämrad färjetrafik — "Skolbarnens restid hålls inte längre inom lagens gränser"

två tonåringar, med blå himmel i bakgrunden

Emil och Julia Norrgård bor på Norrskata och går i skolan i Korpo. foto: Privat


Nästa vinter måste Houtskärs- och Norrskataborna dela på en färja i stället för att som nu ha en färja som trafikerar mellan Galtby i Korpo till Kittuis i Houtskär och en annan som trafikerar mellan Galtby och Norrskata.
Enligt NTM-centralen är kapaciteten till Norrskata nu oproportionerligt stor i förhållande till statistiken på hur många som bor där.
Därför ska samma färja under tiden 1.11.2020 till 31.3.2021 trafikera rutten Galtby–Norrskata–Houtskär.
— Så här kommer det att bli. Samtidigt ska pendlingstrafiken för dem som jobbar fungera, säger Tapani Jaakkola, trafikingenjör vid NTM-centralen.

Skolbarnens restid förlängs

Thomas Norrgård bor på Norrskata och jobbar i Korpo, och familjens tonåringar går i skolan i Korpo.
Han är arg över de försämrade färjeförbindelserna.
— Jag undrar hur Pargas stad ska klara av att följa lagen om skolelevernas skolresor förlängs ytterligare? Houtskärsborna kommer att bli helt utan färjeförbindelse om skolbarnen från Norrskata ska få sina skjutsar inom lagens gränser, säger han och hänvisar till lagen om grundläggande utbildning, paragraf 32.
Enligt den får skolresan ta högst två och en halv timme i anspråk. Om eleven när läsåret börjar har fyllt 13 år, får skolresan ta högst tre timmar i anspråk.
— Grannens barn går i lågstadiet nästa höst. Ska en åttaåring behöva vänta på högstadieeleverna som slutar mycket senare blir det mycket långa dagar. I dag kommer taxin med färjan från Korpo så att den hinner plocka upp barnen och återvända med följande färjetur, så transporttiden är minimerad. Om samma färja ska vidare till Houtskär fungerar det här inte längre. Då förlängs också väntetiden för taxiföretagaren, vilket kostar pengar.
På NTM-centralen kan Tapani Jaakkola inte ta ställning till några förlängda skolskjutstider.
— Jag känner inte till detaljerna. Det är entreprenören Finnferries som ansvarar för tidtabellerna. Men representanter från områdesnämnden och Pargas stad får vara med när tidtabellerna görs upp.
Han lyfter fram att färjekapaciteten ökar när färjan Aura kommer att ersätta Mergus.
— Vi ser över trafiken längs Skärgårdsvägen som helhet. Då måste servicenivån preciseras någonstans, speciellt vintertid.

Arkiv

Färjan Mergus. I stället för att både Stella och Mergus trafikerar Korpo–Houtskär och Korpo– Norrskata blir det nästa vinter en enda färja för bägge rutter. ÅU-foto

”Vi blir instängda här, som fångarna på fortet”

Thomas Norrgård säger att turtätheten till Norrskata måste bevaras som nu.
— Man kan inte skära i den vintertid mera. I så fall blir vi instängda här, som fångarna på fortet. Vi behöver turtätheter med ett visst intervall för att det till exempel ska gå för företagare att få varor hit. Om väntetiden för dem som kör varor hit förlängs, blir det dyrt.
Det finns inte heller någon plogbil på Norrskata.
— Om allt ska gå via Houtskär får vi vänta till följande dag om vi ska få våra vägar plogade.

Problem också för Houtskär

Också Houtskärsbon Christer Friis ser mycket allvarligt på att färjetrafiken försämras nästa vinter.
— De skolbarn som ska ända till Mossala är redan nu på gränsen med en skolresa som räcker 2 timmar och 53 minuter. Går färjan via Norrskata kommer det 10–12 minuter till. Då håller man sig inte längre inom lagens gränser.
Han är också orolig för att restiden för varutransporterna förlängs.
— Redan i dag tar det två timmar från färjefästet i Kittuis till Åbo, om allt går som det ska. Om bara en färja ska trafikera mellan Houtskär, Norrskata och Korpo så förlängs restiden.
Kristina Koskinen jobbar i M-Market i Houtskär.
— Man har ju tider att passa, som läkartider och ärenden i Åbo. Det blir svårare att uträtta dem om färjeturerna förändras. Vi har det inte så tätt med turer nu heller.

”Man ska ju kunna leva och bo på Norrskata också”

Vid Pargas stad säger näringslivschef Tomas Eklund att informationen om förändringarna som gäller färjorna är en väldigt ny sak också för staden.
— Jag har svårt att se hur man ska kunna sköta skolskjutsarna med bara en färja, även om jag har förstått att NTM-centralen tycker att det borde gå.
Han säger att staden ska ge sitt utlåtande och att man måste diskutera tillsammans med NTM-centralen och Finferries.
— Färjetrafiken förbättras mellan Pargas och Nagu, när den andra Elektra tas i bruk där. Det blir ju förbättringar också, även om man sparar in annanstans. Men man ska ju kunna leva och bo på Norrskata också.
Texten uppdaterad klockan 12.52 med näringslivschefens kommentar.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Norrskata- och Houtskärsbor rasar över försämrad färjetrafik — "Skolbarnens restid hålls inte längre inom lagens gränser"

  1. Solveig Sjöberg-Pietarinen skrev

    Det måste finnas ett bättre alternativ än att göra trafiken ännu sårbarare för dem som redan har det svårast. Vad händer när den enda färjan går sönder?
    Tänk om NTMtjänsteandarna bättre skulle sätta sig in i skärgårdsbornas situation i stället för att läsa sig blinda på statistik. Tänk om man började förbättringarna i den yttersta ändan av skärgårdsvägen.
    Tänk om NTM!!

  2. Maria Abrahamsson skrev

    Ytterligare en åtgärd för att tömma skärgården på bofast folk. Måste kännas bittert för dem som kämpar emot. Hur ide- och initiativrika de än är (och mångkunniga har ju skäriborna alltid varit) så kommer åtstramningsbesked efter varandra: skolor, hälso- och sjukvård, tandvård, banker…
    Skulle Leander-pengarna göra större nytta om de gavs NTM-centralen/Finferries i detta fall, stenhårt villkorade förstås. Eller vore det bättre att NTM/Finferries gav, oprutat, de pengar som är budgeterade till denna färjetrafik till ortsborna att sköta den som är bäst för dem? Naturligtvis är det inte enkelt men nog borde det finnas alternativ till denna strypsnara.

  3. Kenneth Wilen skrev

    Skit tidning samt kungörelsen behöver inte komma till mig när avtalet är dlut

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter