Normal landstigningsövning vid Nylands brigad blev livsfarlig – Försvarsmakten utreder varför

Den så kallade barettmarschen fortsatte vid Nylands brigad efter tisdagens olycka då en beväring hamnade i vattnet i samband med en landstigningsövning i slutet av marschen. Av någon anledning hamnade en grupp beväringar på för djupt vatten. Försvarsmakten utreder nu hur det kunde ske och brigadkommendör Jyri Kopare har förbjudit all vattendragsutbildning tillsvidare.

Det var strax före klockan 13 på tisdagen som en grupp beväringar beordrades att landstiga från en så kallad G-båt, officiellt U100-klassen. Beväringarna deltog i det normala nivåprovet för kustjägare som också kallas barettmarschen och berättigar till kustjägarnas gröna barett. Beväringarna hade transporterats från Syndalen i Hangö till garnisonens strand i Dragsviken där de skulle landstiga. Men någonting gick snett.
– En grupp skulle landstiga men hamnade på för djupt vatten. Försvarsmakten har nu tillsatt utredare som undersöker hur de kunde hamna på för djupt vatten, säger stabschef Pekka Snellman.
Enligt Snellman märkte man direkt att beväringen hamnade i fara.
Från platsen ringde man till nödcentralen som kontaktade Gränsbevakningen eftersom det var fråga om ett sjöräddningsuppdrag. I praktiken var det ändå räddningsverket som skötte själva räddningsuppdraget på stranden. Beväringen fick omedelbar första hjälpen på platsen och fördes efter återupplivningsåtgärder till Mejlans sjukhus för fortsatt vård.
Gränsbevakningen anlände med sin helikopter, enligt Snellmans uppfattning eftersom den var snabbare tillgänglig än Finnhems läkarhelikopter. Även polisen var på plats.
– Vi har kännedom om beväringens tillstånd men kan inte ge de uppgifterna vidare. Beväringen är på sjukhus och får vård, säger Snellman.
”Lång och krävande marsch”
Landstigningen var den sista utbildningspunkten, marschens mål.
– Marschens upplägg varierar från år till år. Förut var det ett visst antal kilometer man skulle marschera. Nu talar man inte längre om tid eller kilometer. Marschen består av olika utbildningspunkter. Man börjar på ett ställe varifrån man orienterar sig till olika utbildningspunkter. Det är en lång och krävande marsch.
Vattendragsutbildning ingår i kustjägarexamen. Det finns ett strikt reglemente kring vattendragsutbildning med många säkerhetsdirektiv som bör iakttas som bland annat avgör vilka säkerhetsarrangemang det ska finnas på plats.
– Men eftersom det här inte var fråga om att ta sig över ett djupt vattendrag utan om en landstigning fanns det inte dykare på plats, säger Snellman.
Det var med andra ord meningen att beväringarna skulle bottna och ta sig i land till fots, inte simmande.
Barettmarschen fortsatte efter olyckan men brigadkommendören har förbjudit all vattendragsutbildning tills olycksorsaken är utredd.
– Det är för tidigt att säga om olyckan föranleder några förändringar i marschens upplägg i framtiden, säger Snellman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.