Förflytta dig till innehållet

Nordkalk väntar på avgörande beslut om gotländskt kalkbrott – står för merparten av allt kalk som bränns i Pargas


Nordkalks nuvarande kalktäkt på Gotland, Klinthagen. Härifrån kommer merparten av den sten som bränns i kalkugnen i Pargas. Foto: Nordkalk
Om 6–8 veckor väntar Nordkalk beslut från den svenska Miljö- och marköverdomstolen om företagets nuvarande kalktäkt i Klinthagen på Gotland får utvidgas eller inte.
Beslutet har betydelse för Nordkalks verksamhet i Pargas, eftersom merparten av den kalksten som bränns i Pargas kommer just från Klinthagen.
Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt säger att företaget nyligen fick tillstånd på Gotland för att utvidga verksamheten i Klinthagen.
– Men det beslutet överklagades och nu väntar vi besked från Mark- och miljööverdomstolen om det blir ett domstolsförfarande om utvidgningen eller inte.
Nordkalks vd Paul Gustavsson säger att det handlar om en omfattande utvidgning.
– Vi tror att vi får tillstånd för den. Om vi får utvidga Klinthagen har det positiv betydelse för Pargas.
Om inte, vad betyder det i så fall för Pargas?
— Det får vi i så fall titta på då. Men i Pargas finns företagets hjärta. Det hotas inte. Vi har i så fall andra alternativ och andra fyndigheter som vi kontrollerar, äger eller tittar på och har möjlighet att ta över.
Nordkalks chefsgeolog Håkan Pihl sade i ÅU i fjol att den befintliga kalktäkten i Klinthagen förser företaget med kalk i tio år till.
Han sade då att kalkstenen från Klinthagen motsvarar stålindustrins behov, eftersom industrin vill ha en kemiskt ren sten med hög kalciumhalt. Enligt honom finns det inte motsvarande kalkfyndigheter på det svenska fastlandet och därför är fyndigheterna på Gotland viktiga för Nordkalk.

Buttle kan bli ett alternativ

Eva Feldt säger att Nordkalk äger fastigheter också i Buttle på mellersta Gotland.
– Vi undersöker dem för eventuella kalktäkter med sikte längre fram i tiden, det vill säga efter att kalkfyndigheterna i Klinthagen är färdigbrutna.
Motsvarar kvaliteten kalkstenen från Klinthagen?
– Ja. Den gotländska kalkstenen är högkvalitativ och sådan som stålindustrin vill ha.

Inte vidare till Europadomstolen

I måndags meddelade Nordkalk att bolaget inte går vidare med en rättslig process om Bungetäkten på Gotland till Europadomstolen i Strasbourg.
Eva Feldt säger att beslutet inte påverkar företagets verksamhet i Pargas på något sätt.
– Beslutet att inte gå vidare till Europadomstolen handlar inte om själva täkten, utan om den svenska beslutsprocessen.
Bakgrunden är att Nordkalk år 2014 fick tillstånd för kalkbrytning i Bunge. Efter det beslöt den dåvarande svenska regeringen att området Ojnareskogen i närheten ska ingå i naturskyddsnätverket Natura 2000.
För ett år sedan fick Nordkalk därför avslag i Mark- och miljödomstolen på sin ansökan om Bungetäkten.
Och den 1 april i år meddelade högsta domstolen i Sverige att Nordkalk inte får prövningstillstånd gällande beslutet från den lägre rättsinstansen.
– Därmed var Nordkalks juridiska möjligheter att få tillstånd för Bungetäkten slut, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Risk för både lång och dyr process

Nordkalk ville gå till Europadomstolen för att få klarhet i om det var förenligt med Europakonventionen eller inte att den svenska regeringen under pågående tillståndsprocess pekade ut det aktuella området som ett Natura 2000-område.
Men bolaget har konstaterat att en sådan process är svår att överblicka och riskerar att bli både långdragen och kostsam.
Nordkalks styrelse har därför beslutat att inte driva processen vidare till Europadomstolen.
Företaget har nu kommit till den punkt där man ser framåt i stället, säger vd:n Paul Gustavsson.
– Processen att få tillstånd i Bunge har knutit upp omfattande resurser under väldigt lång tid. Nordkalk behöver nu fokusera på den befintliga verksamheten och koncentrera investeringarna där möjligheterna för framtiden är som bäst.
– Oavsett vad Europadomstolen hade beslutat hade det inte påverkat tillståndet för Bungetäkten, säger Eva Feldt.

Samarbetsförhandlingar pågår

Som bäst pågår samarbetsförhandlingar inom Nordkalk med syfte att minska personalen med högst 200 personer inom hela bolaget.
I Finland kan 90 personer förlora jobbet.
Samarbetsförhandlingarna berör alla 354 anställda på de nio orter där Nordkalk har verksamhet i Finland.
Huvudkontoret finns i Pargas.
Samarbetsförhandlingarna väntas pågå till den 1 november, då företagets nya organisation träder i kraft.

Dela artikeln

En kommentar: “Nordkalk väntar på avgörande beslut om gotländskt kalkbrott – står för merparten av allt kalk som bränns i Pargas

  1. Paul Lindberg skrev

    Hoppas innerligt på ett positivt beslut med avseende på sysselsättningen.
    Utan kalken skulle Pargas inte vara det som det är i dag.
    Pargas har som känt en egen valuta: ”Kalkas och cementas”.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter