Förflytta dig till innehållet

Nordkalk ska bli effektivare på att ta tillvara sällsynt mineral

Arkiv/Lukas Söderqvist
en kvinna vid ett stängsel
Annica Lindfors har sedan sommaren 2020 fokuserat på frågor kring cirkulär ekonomi hos Nordkalk.

Bolaget tar nu konkret i med sin strategi för cirkulär ekonomi då man utvinner wollastonit ur anrikningssanden.

Nordkalk har utvecklat en ny metod för att ta till vara den sällsynta wollastonitmineralen vid sin anläggning i Villmanstrand. Den mer finkorniga wollastoniten har tidigare landat bland anrikningssanden som lagras på fabriksområdet.

– Det här är en verklig win-win-situation för våra kunder, Nordkalk och närmiljön. Nu kan vi utnyttja tusentals ton av en mineral som tidigare gick till spillo. Samtidigt minskar vi på mängden jordmassor som vi deponerar. Vi kan bryta bara en begränsad mängd av den karbonatstenen som innehåller wollastonit, säger Annica Lindfors som leder affärsområdet cirkulär ekonomi hos Nordkalk.

en sten som för det mesta är vitWikipedia/Piotr Sosnowski
Det vita är wollastonit, det gröna diopsid, det rödbruna andradit och det mörkbruna vesuvianit. Den här stenen kommer från en gruva i Polen.

Vad är wollastonit och vad gör man av det?


Wollastonit är ett sällsynt mineral som förutom i Finland i huvudsak utvinns i Kina, Indien, Mexiko och USA.

Nordkalk är den enda producenten med en egen wollastonityfyndighet i Europa.

Kemiskt sett består mineralet av kalcium, kisel och syre.

Wollastonitprodukter exporteras från Finland till ett trettiotal länder för användning främst inom tillverkningen av plaster, målarfärger och keramiska produkter (förbättrar materialets hållbarhet) samt inom byggnadsindustrin (ersätter asbest i eldbeständiga material).

källa: Industrial Miners Association, www.ima-na.org

Strategiskt beslut

Arbetet med att utveckla wollastonitprodukten som baserar sig på cirkulär ekonomi körde i gång för över två år sedan i Villmanstrand, då bolaget hade slagit fast i sin strategi att satsa på den här typens verksamhet.

– Vi kände till att anrikningssanden som föds vid anrikning av kalcit innehåller hyfsade mängder wollastonit, men man ansåg inte att de var möjligt att ta den tillvara. Efter ett antal provkörningar och finslipningar har vi äntligen kommit dit vi hoppats och kan erbjuda den här produkten till våra kunder, säger utvecklingsingenjör Hanna Kukkula vid Nordkalks enhet i Villmanstrand.

Närheten en konkurrensfördel

Efterfrågan på wollastonit är högre än utbudet och särskilt under coronapandemin uppskattar europeiska kunder möjligheten att få råvaruleveranser från Europa.

– Vår produktionskedja går att spåra och transportsträckorna blir avsevärt mycket kortare än från producenterna i andra världsdelar. Fungerande logistik har blivit allt viktigare under pandemin, säger nyckelkundschef Juuso Hakala.

– De första leveranserna har gått till metall- och byggmaterialindustrin, men intresset är stort också i våra andra kundsegment.

På längre sikt hoppas Nordkalk kunna producera upp till hälften av den wollastonit man skeppar ut genom den cirkulära ekonomin. Man siktar härnäst på att försöka utvinna mineralet ur de anrikningssandhögar som tidigare deponerats på området.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter