Nordisk kongress äger rum i Åbo


Nordisk kongress. Årets tema för kongressen är både psykologisk och fysisk närvaro och frånvaro, berättar Anneli Larmo som är en av arrangörerna.
Åbo står i år värd för den Nordiska Psykoanalytiska Kongressen. Kongressen som drar igång på torsdag ordnas vartannat år turvis i de olika nordiska länderna.
– Det är redan tjugosjätte gången kongressen ordnas och vi är positivt överraskade av hur stort intresset är i år. Vi siktade på 130 deltagare men hela 180 är anmälda, berättar psykiater och psykoanalytiker Anneli Larmo.
Det är Finlands Psykoanalytiska Förening som ordnar kongressen som pågår fram till söndag.
– Första dagen är egentligen en pre-kongress dit man kunde anmäla sig skilt. Pre-kongressen är indelad i två delar, en där man diskuterar hur psykoanalys lärs ut, alltså pedagogiken bakom, samt en där man diskuterar barn- och ungdomspsykoanalys. Kongressens huvudtema behandlas sedan de andra dagarna.
Årets tema på kongressen är närvaro och frånvaro.
– Psykoanalys handlar ju till hög grad om psykologisk närvaro och frånvaro, om hur människor kan bli mer medvetna om sig själva och på så sätt vara mer närvarande. Under kongressen fördjupar vi oss i temat och behandlar det från olika infallsvinklar.
Också fysisk närvaro och frånvaro är en viktig del av kongressens tema.
– Människan blir en psykologisk varelse genom sina människokontakter och nära relationer och därför är fysisk närvaro viktigt. I dag lever till exempel många barn i otrygga förhållanden utan en närvarande förälder, och genom att fördjupa sig i temat kan man se hur frånvaron påverkar människans utveckling.
Inom psykoanalysen poängteras i dag allt mer vikten av att vårdkontakter inte bryts.
– Vårdprocessen inom psykoanalysen är lång och det vore viktigt för patienten att få bygga upp ett stadigt förhållande med psykoanalytikern. På så sätt blir vården mer effektiv.
Just på grund av att processen är så lång berättar Larmo att psykoanalysen inte alltid är en så populär terapiform.
– Man vill få snabba resultat, vilket såklart är förståeligt, men det kan ändå ha sina nackdelar.
Folk är dessutom nu rädda att långsamma terapiformer inte kommer att prioriteras efter vårdreformen, men Larmo kommenterar att det ändå är svårt att förutspå hur situationen kommer att ändras.
Larmo uppger att de nordiska psykoanalytiska föreningarna har ett gott samarbete. Utöver de återkommande kongresserna brukar styrelserna ha gemensamma möten regelbundet.
– Jag tycker ändå att vi kunde ha ytterligare samarbete för medlemmar där man helt enkelt skulle träffas och diskutera aktuella ämnen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.