Förflytta dig till innehållet

Nödcentralerna satsar på svenskan – nästa vecka öppnas ansökan till tvåspråkig utbildning

Arkiv/Nödcentralsverket
Man med lurar på öronen.
Brist på språkkunniga. Nödcentralsverket vill locka fler personer från Österbotten och Nyland till den tvåspråkiga utbildningen. Bristen på svenskspråkiga operatörer är oroande.

Tvåspråkiga nödcentraloperatörer som talar både svenska och finska behövs på olika håll i Finland. Det största enskilda personalbehovet finns vid Vasa nödcentral, men även centralerna i Åbo och Kervo behöver tvåspråkiga operatörer.

Ansökan till den tvåspråkiga utbildningen till nödcentraloperatör börjar nästa vecka, och den som avlägger examen får direkt jobb som motsvarar utbildningen.

För att bli vald till utbildningen ska den sökande ha flytande kunskaper i finska och svenska. Språkkunskaperna testas i samband med urvalsproven.

Syftet med den tvåspråkiga kursen är att stärka den svenskspråkiga servicenivån vid nödcentralerna. För tillfället arbetar 11 % av nödcentraloperatörerna på de båda nationella språken. 

− Målet är att genom den tvåspråkiga kursen få 24 nya språkkunniga nödcentraloperatörer att arbeta vid våra nödcentraler, säger Antti Koskela, personalchef vid Nödcentralsverket i ett pressmeddelande.

Störst behov i Vasa

Under tidigare år har många sökande kommit till utbildningen till nödcentraloperatör från trakterna i Kuopio, där utbildningen också huvudsakligen ordnas. Nu är målet att locka sökande särskilt från Österbotten, men även från Nyland.

För närvarande finns nio tjänster som nödcentraloperatör lediga vid Vasa nödcentral. Under de närmaste åren kommer flera nödcentraloperatörer att gå i pension, vilket ytterligare ökar behovet av nya kunniga personer. Bristen på svenskspråkiga nödcentraloperatörer är oroande.

− Vi behöver ständigt nya kunniga personer i jouren för att säkerställa att vårt kärnuppdrag uppfylls, säger Kari Pastuhov, chef för nödcentralen i Vasa.

90 studiepoäng och två praktikperioder

Ansökningstiden till utbildningen till nödcentraloperatör är 8 maj–2 juni. Krav på grundläggande utbildning är antingen gymnasiets lärokurs, studentexamen, yrkesinriktad grundexamen eller yrkesexamen. Studierna börjar i januari 2024 och pågår i ett och ett halvt år.

Utbildningens omfattning är 90 studiepoäng och den ordnas av Räddningsinstitutet i Kuopio. En del av kurserna avläggs vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors och en del kan genomföras självständigt genom webbundervisning.

Examen omfattar två praktikperioder som genomförs vid nödcentralerna i Vasa, Uleåborg, Kuopio, Björneborg, Åbo eller Kervo. Undervisning, inkvartering och måltider är huvudsakligen kostnadsfria för studerande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter