Nischad maskinverkstad investerade under coronatiden – vilket visade sig lyckat

Maskinverkstaden Paramet Konepaja i Pargas har egentligen inga egna produkter man specialiserat sig på. I stället tillverkar man långt specialiserade, oftast större, metalldelar och helheter för andra industrier främst i Finland.
Allt som åker ut ur dörren är tillverkat enligt kundernas exakta specifikationer. Det skärs, svetsas, sammanfogas och böjs för fulla muggar. Ytbehandlingen sköts också och delarna målas enligt kundens önskemål.
Det handlar om allt från delar till dumprar utvecklade för gruvindustrin till propellerdelar och utrustning för skogsindustrin.
Stora grejer
Trots att Paramets egen export är liten, landar största delen av produkterna som tillverkas i Pargas i utlandet.
Timo Tuominen har varit vd för bolaget i ungefär fyra och ett halvt år.
– Jag brukar ibland skämtsamt säga att om det handlar om en produkt som man ensam klarar av att bära in och ut genom dörren, då är vi antagligen fel ställe för att antingen reparera eller bygga en motsvarande. Vi har siktat in oss på större grejer.

Fem produktionshallar, en egen hamn, ytbehandlingsenhet och ett eget måleri samt kontorslokaler får alla rum på de omkring 16 000 kvadratmeter man förfogar över precis bredvid Hessundsbron.
Tidigare verkade företaget Navire som i sin tur specialiserade sig på lastluckor för stora fartyg i hallarna som är byggda på 1960- och 1970-talet.

Inne i hallarna finns också det som man skämtsamt kallar för ”bastun”, det vill säga en container för avspänningsglödgning. Där kan man under kontrollerade former hetta upp och sedan kyla ner ett föremål som svetsats ihop av flera delar för att bli av med ytspänningen som annars kan göra föremålen sköra.
Klarat av utmaningarna
Man har omkring 60 anställda, varav en del kommer via bemanningsföretag. För tillfället söker man faktiskt några anställda till. Antalet har hållits stabilt de senaste åren, trots såväl coronapandemin som Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Under coronan tvingades vi ta till kortvariga permitteringar då våra kunder fick kalla fötter och materialbristen som var som värst förra våren gjorde att vi verkligen fick anstränga oss för att skrapa ihop råvaror. Nu finns det igen material att få, men priserna har förstås skjutit i höjden. Men bättre den vägen än att man inte alls får tag på material.
Fyller 35 år i år
Sommaren 2021 gjorde företaget, som ända sedan starten 1988 varit i privat ägo, en betydande investering då man beslöt att skaffa en ny plasmaskärare för att ersätta två äldre maskiner. Samtidigt förnyades ventilationen i anslutning till skäraren så att både inomhusluften och utsläppen minskat.
Den nya maskinen klarar dessutom av tjockare stålskivor, upp till 250 millimeter, än de tidigare.
– Vi har varit väldigt nöjda med investeringen. Slutresultatet blir bättre, vi har renare luft och en större kapacitet. Det är svårt att beräkna någon återbetalningstid för investeringen, eftersom det blir litet som att jämföra två äpplen med en apelsin.
Bra samarbete med brobyggare
Brobygget som ätit upp en liten del av gårdsplanen, där man mellanlagrar råvaran – främst plåt och metallskivor av olika tjocklek – har inte nämnvärt påverkat verksamheten. Jo, staketet har flyttats ett tiotal meter inåt mot fabrikshallarna, men i övrigt ser Tuominen brobygget som enbart en bra sak.

– Det är i praktiken en verksamhetsförutsättning för vår del. Dessutom har samarbetet med byggarna löpt väldigt bra, vi har kunnat komma med önskemål om när vi borde få i väg specialtransporter och de har alltid hört sig för då de har något arbetsmoment som kan tänkas ställa till det för oss.
Ett exempel är stängandet av farleden i Hessundet i samband med att arbetsbron byggs. Där har tidtabellen justerats aningen så att en sjötransport ska gå att ordna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.