Nior på Kimitoön tävlade i företagsidéer – vinnarlaget kommer från Dalsbruks skola

Olika företagsidéer med allt från städtjänster, dräktuthyrning, båtflytt och -service, parfymtillverkning, gym- och skönhetstjänster till insektuppfödning presenterades i Kimito på fredagen.
Det var dags för den årliga finalen för årskurs nio inom ramen för Kimitoöns skolors företagsamhetsfostran.
Vinnaren i år blev ett gäng killar från Dalsbruks skola. Lukas Ginlund, Fredrik Gustavsson, Vincent Aaltonen och Ian Anderssons företag hade fått namnet Powertech och siktade in sig på elarbeten bland annat i båtar, bilar och i hem. Företaget skulle också erbjuda jour dygnet runt samt installation av värmepumpar och solpaneler.
Av juryn (bestående av företagaren Patrik Sjöblom, företagarföreningens ordförande Pirjo Stenman och Kimitoöns tekniska chef Oscar Lindblad) fick pojkarna respons om att idén var genomtänkt och att speciellt jouren var en bra grej.
Även om försäljningen av produkter kanske inte skulle klara sig i konkurrensen, ansåg juryn att den har sin givna plats som reservdelslager för den egna verksamheten.

– Det här känns riktigt bra! Vi har jobbat jättemycket med det här. Tre-fyra gånger har vi stannat kvar efter skolan för att jobba extra, säger Vincent till ÅU.
Idén föddes i och med att alla fyra ska söka sig till ellinjen vid Axxell Pargas.
Nyttan ser de i att de nu har bra koll på vilka grundpriser som gäller i branschen. Vem vet, kanske Powertech dyker upp som ett riktigt företag om några år. Det ser laget inte som någon omöjlighet.
Skönhet och insekter
På andra plats kom Emma Friman och Juliet Bärling med företagsidén Sea Escape med fokus på skönhetsbehandlingar intill havet i Dalsbruk. Här lyfte juryn fram den fina logon, den goda idén med hemtjänst samt tanken om att rikta in sig på båtturister.
På plats tre kom Anton Hagman med företagsidén Insekkt – en idé som juryn fann speciellt innovativ, men kanske lite före sin tid. Insekkt föder upp insekter till försäljning eftersom de är en bra och samtidigt miljövänlig proteinkälla.
Lagen som placerade sig får biobiljetter. Vinnarna får dessutom smycken designade av guldsmeden Henna Renfors, medan laget på andra plats bjuds på lunch på Stall’s Bar & Food. De här företagarna har nämligen varit involverade med sin sakkunskap i tävlingen i ett tidigare skede.
Årets höjdpunkt
Mats Nurmio från Kimitoöns kommun har i många år hållit i trådarna för tävlingen och han ser den som en av årets höjdpunkter.
– Som företagsrådgivare ser jag framtiden i de här ungdomarna, säger han.

Nurmio tycker att presentationerna varierar från år till år och den här gången är överraskande jordnära. Han gläder sig över att ungdomarna ser det som möjligt att grunda företag på Kimitoön.
– I år har de självmant kontaktat företag för sitt arbete. De är inte så blyga längre, säger Nurmio.
Direktiven till eleverna är att företagen ska byggas upp kring en bra och fungerande idé och då de kommer i gång är det viktigt att tänka på nätverkande, på miljövänlighet och på ekonomi.
Alla öns svenska och finska högstadieskolor har haft sina egna uttagningar för de totalt närmare trettio lagen. I finalen deltog tre lag från varje skola.
Helheten företagsamhetsfostran bakas in i skolgången på Kimitoön med start på årskurs sex då eleverna besöker företagsbyn och kulminerar på nian med den här tävlingen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.