Tomter söker köpare på Sandö i Nagu – unikt läge kring konstgjord insjö

Nio tomter har varit till salu i en månad på Sandö i Nagu.
Närmare bestämt handlar det om området väster om den konstgjorda grusbassängen.
Sandö är för flera skärgårdsbor ett populärt besöksmål. Nu intresserar Sandö med sin speciella natur också andra än skärgårdsbor.

– Våren 2024 ska en tennisplan, padelplan och ett utegym stå klart på området. Helikopterlandningsplattan kan superpuman (gränsbevakningens räddningshelikoptrar, reds anm) landa på om det skulle behövas. Vi bollar idéer med dem som redan köpt en fastighet om vilka slags tjänster och anläggningar som här ska byggas, säger Matti Heikkonen som tillsammans med Sameli Lähdesmäki planerar och genomför fastighetsprojektet på Sandö.
Heikkonen är verkställande direktör för programvarutillverkaren Enreach Ab. Samtidigt är han styrelsemedlem i börsnoterade bolag.
Lähdesmäki i sin tur har en lång erfarenhet av sjöfartsindustrin och har bland annat bott 15 år i Florida, där han arbetat med sjöfart. I nuläget är Lähdesmäki verkställande direktör för byggföretaget Polarhouse Ab.

Stranddetaljplanen som omfattar tomterna har namnet ”Stranddetaljplan för Sandö grusbassäng och ändring av strandplanen för Sandö Furuvik etc”. Den godkändes i augusti 2017 av stadsfullmäktige i Pargas.
Enligt stranddetaljplanen har det under åren 1980–2011 tagits grus och stenmaterial här. Efter att grustäkten upphört har området anpassats till landskapet genom att sluttningarna gjorts flackare och branterna efter stenbrottet har fyllts upp.
Enligt planen är den konstgjorda sjöns areal cirka 14 hektar och den modifierade strandlinjen 0,81 km. Sjön är samtidigt en grundvattenbassäng. Vattenkvaliteten i bassängen uppges vara god.
De fyra strandtomterna på öns västra sida är sålda, nu söks köpare för de fem övriga.
– Här byggs en gemensam hamn. Hamnen får två 20 meters pontonbryggor för större båtar och separata platser för mindre båtar. På strandtomterna byggs det säkert egna bryggor, säger Lähdesmäki.

Den nya hamnen är inte en hamn för allmänheten. Endast fastighetsägare och deras gäster har tillgång till den.
Platsen är numera möjlig att ta sig till med bil och närmaste livsmedelsbutik finns i Nagu centrum, vilket är cirka 15 minuters bilfärd från den konstgjorda grusbassängen.
Flera intresserade
Tomterna har varit till salu i en månads tid hos fastighetsförmedlaren Bo Lkv. Flera intresserade köpare har undrat om man kan ta sig ända fram med bil och vilken tillgängligheten är till tjänster, uppger Heikkonen.
– Det tredje de frågar om är naturen, tillägger han.
Några undrar över storleken på tomterna – att du inte störs av grannarna samtidigt som du blir del av den lilla gemenskap de nio tomterna utgör.
Köparen har möjlighet att både köpa ett färdigt paket, men också själv bygga det man vill ha på tomten.
Matti Heikkonen säger att det mobila nätet är tillräckligt här ute.
– Det jobb vi i dag gjort på dator har gått hur bra som helst, säger han.
Heikkonens 4G-uppkoppling på Sandö har hastigheten 70 megabyte för nerladdning och 30 megabyte för uppladdning.
5G-nät finns inte på Sandö, säger Heikkonen.

Prispolitiken är marknadspris, säger både Heikkonen och Lähdesmäki. En 10 059 kvadratmeters tomt har enligt mäklarbyrån Bo Lkv:s annons prislappen 300 000 euro.
– Priset har också påverkats av det faktum att här kommer att vara ett bostadsaktiebolag som sköter servicen på området. Efter köpslutet tillkommer en kostnadsbaserad avgift. Ägarna finansierar för det underhåll som här måste göras. Till exempel i hamnen, säger Lähdesmäki.
Planläggning har pågått länge på Sandö
Pargas stads planläggningsarkitekt Pasi Hyvärilä har övervakat planläggningsarbetet.
– År 2009 i samband med kommunsammanslagningen började jag på den här posten. Men planläggning på Sandö var aktuellt redan länge innan min tid.
Enligt Hyvärilä har dåvarande strandgeneralplan utarbetats på 1990-talet. Det arbetet fortsatte fram till 2007 då strandgeneralplanen slutligen vann laga kraft. För detta område i den 2007 godkända strandgeneralplan för Sandö och delar av Käldinge anvisades ett täktområde (EO) utan byggrätt.
– I och med markägobyte inleddes ny planläggning av området på initiativ av markägaren. Man ville utreda möjligheter att utarbeta en noggrannare stranddetaljplan för området, säger Hyvärilä då han förklarar att han å stadens vägnar övervakat arbetsprocessen för den nya stranddetaljplanen.

2011 tog markägaren kontakt med staden och önskade utreda möjligheter, säger Hyvärilä.
Deras ansökan behandlades först i miljönämnden som gav grönt ljus för att påbörja arbetet. I miljönämnden var det aktuellt med frågor kring insjön och om området kan betraktas som strandområde.
Den ursprungliga helhetsplanen som markägaren hade godkändes inte. Statliga myndigheter önskade deltagande i beslutsfattandet.
– Bland annat Sydvästra Finlands miljöcentral, Egentliga Finlands förbund och Forststyrelsen gav utlåtanden. Planläggningskonsulten gav genmäle och staden godkände planläggarens genmäle, säger Hyvärilä.
Planarbetet beslöt man att göra i två etapper.

Då stranddetaljplanen vid havsstranden blev godkänd fortsatte markägaren med planläggning av lagunområdet.
– Lagunområdet var knepigare att planlägga eftersom man måste ta hänsyn till naturen där. Det viktigaste var insjön. Frågan om huruvida vattenområdet är tillräckligt stort för att kunna stranddetaljplaneras diskuterades mycket.
Hyvärilä säger att processen framskred utan problem och 2017 godkändes även den andra etappen, det vill säga stranddetaljplanen för lagunområdet.
Uppdaterad 10.05: Rubriken ändrad och texten förtydligad. Några av de nio tomterna är redan sålda.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.