Nio dagar teknikslipning innan karnevalen – Cygnaeusflickor tror på hemmafördel


Hepp! Stafettkarnevalsträningarna är i full gång. Foto: Fredrik Häggman
Om lite över en vecka hålls tidernas första stafettkarneval i Åbo, och träningarna inför den är redan långt gångna. Vill man stå sig i konkurrensen får pinnen inte fumlas bort.
– Det svåraste med växlingarna är att hålla sig fokuserad. Man blir lätt distraherad och glömmer att starta i tid, säger tredjeklassisten Vendela Hagström – yngst i ett av Cygnaeus skolas lag i 5×80 meter. De övriga, Emilia Vahedi, Stella Backlund, Freja Eklund och Ella Dolietis går alla på fyran.
– Det är också viktigt att man ropar hepp klart och tydligt, inflikar en annan i gänget på frågan om hur man lyckas med en växling.
Flickorna har börjat öva i april och har en stafettkarnevalsträning i veckan. Hagström och Dolietis håller på med friidrott på fritiden men hela laget har åtminstone någon erfarenhet av stafettlöpning och växlingar. Alla fem springer också grässtafett.
Läs också: 250 Åboelever springer i Stafettkarnevalen

Ella Dolietis, Freja Eklund, Stella Backlund, Emilia Vahedi och Vendela Hagström. Foto: Fredrik Häggman.
Dolietis och Backlund är de enda som var med i Stafettkarnevalen i Esbo i fjol, för resten blir det debut. Andraårslöparna saknar inte att åka på resa, utan är extra förväntansfulla över att få löpa på hemmaplan.
– Det är skönt att inte behöva sitta i buss så länge, tycker Dolietis.
Dessutom tror de att det blir en annan känsla på Paavo Nurmis stadion än på Albergastadion i fjol – alla Cygnaeuselever är med som stöd. Nu på hemmaplan vill de visa vad man går för här i Åbo.
– I fotboll pratar man ju mycket om att lagen har fördel av att spela hemma. Kanske det också inverkar på stafettkarnevalen? Jag vet inte, men det ska bli spännande att löpa här då hela stadion är full, säger Hagström.
Vad har ni för målsättning?
– Jag hoppas bara på att vi lyckas springa varvet runt utan att tappa pinnen, säger Eklund blygsamt.
Hur skulle det kännas om ni slog femmorna och sexorna då?
– Det skulle nog vara jätteroligt. Men vi började öva så sent att jag tror det blir ganska svårt, menar Eklund och får medhåll av resten.
Kvintetten är ödmjuk på frågan om hur viktigt det är att vara bäst. Visst gillar de att vinna, men det blir en stor upplevelse att vara med oavsett.
Läs också: 215 skolor, 11 355 starter, 303 funktionärer och 40 bajamajor – allt klart inför Stafettkarnevalen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.