Förflytta dig till innehållet

Nilsby spelmän fyller 25 och firar med jubileumskonsert ”på bortaplan” i PIUG

Mikael Heinrichs
två män med mandoliner i hand
Sakari "Sakke" Lehtonen och Jukka Hänninen från Nilsby spelmän.

Spelglädjen är grunden till allt. Det var också där fröet till Nilsby Spelmän började gro ur dragspelskretsen i Nilsby år 1997. Sakta men säkert kom andra instrument med i bilden och visst var också föräldrarna till musikerna med och pushade på då det begav sig.

Nilsby Spelmän fyller 25 år i år och Jukka Hänninen har varit med ända sedan första början. Under den första tiden handlade musicerandet främst om att ackompanjera folkdans och mer traditionell dansmusik, men från början av 2000-talet har fokus skiftat i en litet annan riktning.

Hänninen minns att Klas Nyströms notsamling var en av de första inspirationskällorna. Under de tidiga åren var den i flitig användning, men senare har man sökt inspiration också på annat håll. Konsta Jylhä och spelmanstraditionerna i Kaustby ska inte heller förbises.

– Man kunde tänka sig att spelmansmusik är enklare att spela, men det stämmer inte. Man får fundera och arra en hel del – och det är också det som gör det hela så fascinerande, säger Hänninen.

Sakari ”Sakke” Lehtonen kom med i gemenskapen kring millennieskiftet och han lyfter också fram mångsidigheten som den huvudsakliga drivkraften.

– Taktarterna skiftar snabbt och man får faktiskt tänka till en hel del, säger han.

Varierande ”besättning”

Spelmanslagets sammansättning har varierat under åren. Tidvis har man haft upp till 15 spelmän som ordinarie eller åtminstone halvordinarie, emellanåt betydligt färre. Just nu består den aktiva sammansättningen av åtta musiker, men man är hela tiden öppen för nya förmågor. Soloinstrumenten varierar också enligt medlemmarnas preferenser.

– Det här är en öppen förening och alla är välkomna med, påminner Hänninen.

Först och främst spelar man akustiskt – och ekologiskt, påminner Hänninen – men då det behövs kopplar man in förstärkare. Den röda tråden genom alla 25 år har ändå varit skärgårdsområdets folkmusik och man har alltid strävat efter att respektera den lokala särprägeln.

Från Birknäs ut i världen …

Trots att namnet hänvisar till byn Nilsby som ligger i skarven av Kirjalaön och Lielaxön i Pargas, betyder det ingalunda att alla medlemmar skulle bo där. Man repar och spelar i huvudsak i Birknäs föreningshus, där man träffas ungefär varannan vecka. Nilsby Spelmän har också hunnit ge ut tre skivor och musicera i så gott som alla hörn av världen: Centraleuropa, Baltikum, Nord- och Sydamerika och till och med Australien.

Nilsby Spelmäns sammansättning

Jukka Hänninen (dragspel, mandolin, sång)
Sakari Lehtonen (dragspel)
Jorma Punta (dragspel)
Tuomas Järvinen (bas)
Juha Ilmasti (tvättbräde, rytmer)
Maria Giers (harmon)
Risto Härmävaara (klarinett)
Ilmari Hunsa (dragspel)

Nilsby Spelmän kanske uppfattas främst som ett finskspråkigt spelmanslag, men man har också svenskspråkig musik i repertoaren. Man har helt enkelt aldrig gjort något nummer av språkfrågan.

Kommer ni att tänka på någon särskild låt eller något uppträdande som fastnat i minnet?

– För mig är det åtminstone Stormskärs Maja, som vi uppträdde med för första gången i Nummi-Pusula trots att vi filat på den i över tio års tid. Då hade vi en 14-mannauppställning och fick salen att tystna totalt … Innan de sedan brast ut i applåder. Vi har också spelat in den på skiva, men innan det ringde jag upp Lasse Mårtensson för att be om tillstånd till det, vilket han också gav, minns Hänninen.

LÄS OCKSÅ

Pargas har starka folkmusiktraditioner

Coronaåren har satt sina spår i verksamheten då spelningar inhiberats och det egna årliga evenemanget ”Fina spelmän” också tvingades till ett litet uppehåll.

– Visst har man varit litet fundersam och undrat över om man hittar ”touchen” igen och om vi faktiskt kommer att ge oss iväg ut på spelningar längre bort igen, medger Hänninen.

Han lovordar folkmusiktraditionerna i Pargas och att man på bred front upprätthåller traditionerna. De senaste åren har framför allt den irländska musiken visat framfötterna.

– Självklart är vi medvetna om att vår genre ligger i marginalen och kanske inte på det sättet är lockande för den yngre generationen, säger Lehtonen.

Mångsidig jubileumskonsert

En indirekt målsättning med jubileumskonserten i kultursalen i PIUG söndagen den 6 november är också att kanske inspirera och locka med en ny skara åhörare. Platsen är helt ny för Nilsby Spelmän. Petri Haapasalo kommer att vara med som gästartist under konserten.

– Jag är väldigt glad över att jag blev ombedd att delta och ser det som en ära och en stor komplimang att få vara med. Jag har alltid varit en stor musikentusiast och är hellre med än står över, säger han själv om sin aningen udda spelning.

Hänninen utlovar en hel del bekanta låtar till söndagen. Det blir både svensk tango och en låt för mandolin skriven av Abba-duon Benny Andersson och Björn Ulvaeus, utan att glömma bort polkainslagen.

– Visst känns det också litet pirrigt med en helt ny spelplats, vi vet ju inte ännu med säkerhet hur vi kommer att låta där.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter