Niinistö talade om vaccin, kapprustning och klimat inför FN: Ingen överdrift att tala om klimatnödläge

President Sauli Niinistö uttryckte ett starkt stöd för globalt samarbete då han talade inför FN:s generalförsamling på tisdagen. Niinistö efterlyste ”Helsingforsanda”, i en hänvisning till Helsingforsdeklarationen som undertecknades 1975 och fokuserade på säkerhet och samarbete i Europa. Deklarationen undertecknades av såväl europeiska länder som Sovjetunionen och USA.
— Viljan hos motståndare och konkurrenter att inleda en dialog, bygga upp förtroende och söka gemensamma nämnare – detta var kärnan i Helsingforsandan.
Enligt Niinistö finns det nu hopp i kampen mot coronapandemin, men han varnade för att se hälsoläget endast ur nationellt perspektiv. Han uttryckte sitt stöd för Covax, ett samarbete för att donera vaccin där de behövs.
— Forskarvärlden har visat ett bättre exempel än regeringar. För att få slut på denna pandemi måste lösningen vara global.
Presidenten lyfte också fram vikten av att motverka de långsiktiga konsekvenserna av pandemin, som ökad fattigdom och ojämlikhet. Han sade också att aktörer som Världshälsoorganisationen måste fungera effektivt för att motverka framtida hot mot hälsa.
”Klimatnödläge”
Niinistö efterlyste också åtgärder och inte bara prat för att motverka klimatförändringen och gjorde en jämförelse med pandemin.
— På mycket kort tid har vi alla vidtagit mer extrema åtgärder för att ändra vårt beteende än vad någon av oss hade kunnat föreställa sig tidigare. Vad skulle vara en tillräcklig larmsignal för att vi ska göra detsamma för vår planets hälsa?
Enligt FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC kommer vi sannolikt att nå en temperaturökning på 1,5 grader redan i början av 2030-talet, sade Niinistö.
— Det är ingen överdrift att säga att vi befinner oss i ett globalt klimatnödläge.
Presidenten manade världens länder att göra upp ambitiösa klimatplaner redan inför klimatmötet i Glasgow i november. Han efterlyste också klimatfinansiering, särskilt för utvecklingsländer och öriken.
I sitt tal passade Niinistö också på att göra lite reklam för Finlands kandidatur i valet av medlemmar till FN:s råd för mänskliga rättigheter för mandatperioden 2022–2024.
Oro för kapprustning
Niinistö uttryckte oro över en ny kapprustning mellan stormakter och efterlyste kärnvapenkontroll. Han varnade för att en eventuell kapprustning kan försämra säkerheten i hela världen.
— Om raseringen av det internationella vapenkontrollsystemet tillåts fortsätta, minskar det förutsägbarheten och ökar sannolikheten för oavsiktlig upptrappning.
Avslutningsvis slog presidenten ett slag för Förenta nationerna. Enligt Niinistö finns ingen annan organisation som ger så många människor hopp om en bättre värld.
— Men Förenta nationerna kan bara lyckas om vi, dess medlemmar, vill mötas och göra vad som krävs och förväntas av oss. Detta kräver mer dialog. Detta kräver mer förtroende. Detta kräver mer Helsingforsanda av oss alla.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.