Niinistö på Gullranda: Oroad för säkerheten i Europa


Republikens president Sauli Niinistö vill främja en diskussion om den säkerhetssituationen i Europa. Mikael Sjövall/SPT
Republikens president Sauli Niinistö och Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier vill värna om den europeiska säkerheten genom att stärka EU.
– Det är viktigt att säkerhetsfrågorna debatteras i Europa och att vi inte tar freden för given, säger president Sauli Niinistö.
Hur ser Ni på Europarådets strävanden att luckra upp sanktionerna mot Ryssland?
– Det är helt klart att det finns orsak att förlänga sanktionerna mot Ryssland och att EU uppvisar en enad front. Orsaken till sanktionerna har ju inte försvunnit så länge som kriget i östra Ukraina och annekteringen av Krim pågår.
Enligt Niinistö kan de europeiska presidenterna bygga starka allianser som främjar säkerhetsdebatten. Han hänvisar bland annat till ett gemensamt uttalande som nyligen kom till på Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeiers initiativ och har undertecknats av sammanlagt 21 europeiska presidenter.
– Vi måste se till att EU:s röst hörs bättre eftersom EU:s främsta uppgift är att främja fred i Europa.
Försvagat EU
Enligt Niinistö finns det flera hotbilder som försvagar EU, vilket försvårar unionens roll som brobyggare och fredsmäklare. Han nämner Brexit, men också situationen i Ungern och Polen som allt oftare tar avstånd från den Europeiska Unionens gemensamma värdegrund. Högerpopulismens frammarsch och det nya högerextrema partiet Identitet och demokrati (ID) i Europaparlamentet verkar däremot inte ge Niinistö någon skrämselhicka.
Besluten i Europaparlamentet fattas också i fortsättningen av majoriteten. Till exempel Sannfinländarna har omvärderat sin syn på EU och talar inte längre om vikten av ett EU-utträde som tidigare.
Presskonferensen hölls på presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal. Omkring hundra experter och opinionsbildare från olika samhällssektorer är inbjudna till Gullrandadiskussionerna som nu arrangeras för sjunde gången.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.