Nicke Wulff vill ställa upp i riksdagsvalet – "SFP:s beslut om att gå till val på egen lista förbättrade mina chanser"


Kandiderar för att vinna. Nicke Wulff tror att SFP har goda chanser att säkra sitt mandat i Egentliga Finlands valkrets. Foto: Dan Lolax
Nicke Wulff, rektor för Cygnaeus skola och fullmäktigegruppordförande för SFP i Åbo, är beredd att kandidera i riksdagsvalet den 19 april.
Till ÅU säger Wulff att kretsstyrelsens beslut om att gå till val på egen lista, i stället för i förbund med ett annat parti, påverkade hans beslut.
Ett valförbund skulle i praktiken ha inneburit en intern medlemsomröstning för att ta fram en huvudkandidat.
– Det känns som att jag har bättre chanser nu än vad som varit fallet med en medlemsomröstning.
Är det för att en sådan skulle ha varit en intern uppgörelse där kandidaternas kontakter hade avgjort?
– En medlemsomröstning hade involverat en betydligt mindre grupp så demokratiskt sett känns det här redigare, även om jag förstår dem som oroar sig för valmatematiken.
”Dags för lokala avtal”
I det pressmeddelande som Wulff i dag sänder till medierna lyfter han fram skol- och ungdomsfrågor som centrala för hans kampanj.
Men Wulff vill också ta sig an arbetsmarknadsfrågor, och uttryckligen utgående från den erfarenhet han har som fackligt aktiv.
– Det finns stora brister i fackföreningsverksamheten. Man har inte hängt med i vad dagens arbete består av. Det är dags för lokala avtal, och överenskommelser om arbetstider. Också inom den offentliga sektorn. Om man inte från fackligt håll är beredd att diskutera leder det till en demonisering av arbetsgivaren.
Det låter som en klassisk högerliberal arbetsmarknadspolitik?
– Jag är lite rädd för att folk tror att jag kandiderar för Liike nyt, skrattar Wulff och syftar på Harry Harkimos rörelse. Jag förstår att fackföreningarna åstadkommit mycket men också de måste vara redo att förändras. Dikteringspolitiken fungerar inte heller, men en dialogkultur som bygger på fakta kan göra det.
Kontrollerad invandring
Utöver det säger Wulff att han under Åbodagen i söndags, när SFP fanns på gågatan i Åbo, slogs av hur otrygga många verkar känna sig.
Frågor om invandring och om hur straffskalan inte motsvarar folks rättskänsla var återkommande.
Han beskriver sig som ”inte ultraliberal” i invandrarfrågan utan vill se en kontrollerad invandring där uppehållstillstånd leder till en skyldighet att söka och ta emot jobb, som inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) föreslagit.
På så sätt inser finländarna att samma spelregler gäller för alla.
Som en påse blandgodis
Du är en utpräglad Åboprofil. Hur ska du vinna röster i övriga Åboland?
– Som tur är kommer en liten del av släkten från Nagu. Min farmor var därifrån. Men man ska vara trovärdig, och man ska inte inbilla sig att man vet allt, säger Wulff som trots allt tycker att hans kontaktnät är brett nog för att känna till Åboland bra.
Handlar riksdagsvalet för SFP främst om att mobilisera fältet och finns det inom ramen för det rum för att konkurrera med andra SFP-kandidater?
– Får vi inte tillräckligt med röster kvittar det hurdan kampanj vi gör, men klart är att jag ger mig in i det här för att bli etta på listan. Vi måste göra tillräckligt tillsammans och den interna kampen får inte bli sådan att folk väljer att inte rösta på oss. Vi måste vara som en påse blandgodis. Alla måste hitta något. Det är vi om vi har många kandidater som för seriösa kampanjer. Men kampen blir grymt hård.
Förutom Wulff har Sandra Bergqvist, Pargas, Ida Schauman, Åbo, och Åsa Gustafsson, S:t Karins, sagt att de står till förfogande. Potentiella kandidater som avvaktar är Niklas Guseff, Kimitoöns kommun, Ulla Achrén, Åbo, och Barbara Heinonen, Mariehamn. Sammanlagt 17 kandidater kan ställa upp för SFP i Egentliga Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.