Förflytta dig till innehållet

Nekades visum till sonens disputation i Åbo – "Visumprocessen är godtycklig och slumpmässig"

Mörkhårig man.

Erfan Behravesh Foto: Privat


Finlands ambassad i Teheran nekade Abbas Behravesh visum till sin sons disputation vid Åbo Akademi. Handledare ser att beslutet gjorts på lösa grunder.

När Erfan Behravesh disputerar vid Åbo Akademi den 6 mars kommer hans pappa inte att vara på plats. Inte för att pappan inte skulle vilja, han har redan flygbiljetterna köpta, men för att han inte fått inresetillstånd till Finland.
Behraveshs pappa bor i familjens hemland Iran. Han har tidigare rest till Åbo för att hälsa på sin son, som gjorde sin master i teknisk kemi och reaktionsteknik innan doktorsstudierna. Då var det inga problem att få visum.
— Det känns som att visumansökningarna görs på lösa grunder. Min studiekollegas föräldrar fick visum, och vi skickade in likadana ansökningar.
Stort upplyst hus.

Vid Utrikesministeriet säger man att alla visumansökningar behandlas som helheter. Foto: Utrikesministeriet.


Kollegan kommer också från Iran och disputerar i mitten av mars. De har jämfört sina föräldrars visumansökningar och de är nästan identiska.
Behravesh disputerar vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi. Avhandlingen i teknisk kemi och reaktionsteknik handleds av akademiprofessor Tapio Salmi.
— Det hela är absurt. Det är ett normalt familjärt besök, det är väldigt vanligt att föräldrar reser till sina barns disputationer.
Salmi säger att han aldrig varit med om ett liknande fall tidigare. Han har studerande från 15 olika länder för tillfället och säger att hittills har allas visumansökningar löpt problemfritt.
— Visumet vägrades på väldigt lösa grunder, säger Salmi.
Enligt det dokument som Behraveshs pappa fick finns det tre orsaker till att han nekades visum. En av orsakerna är att man inte kan lita på orsaken till resan.
Behravesh och Salmi säger båda att det är märkligt, eftersom en disputation är ett offentligt tillfälle och det finns officiell information om att disputationen kommer att äga rum den 6 mars.
De två andra orsakerna är att man inte kan vara säker på om pappan kommer att återvända till sitt hemland och att boendeomständigheterna inte är de som krävs.
Juho Leikas/Åbo Akademi

Akademiprofessor Tapio Salmi har skrivit ett brev till utrikesministern om behandlingen av Erfan Behraveshs pappas visum. Foto: Juho Leikas/Åbo Akademi


Behravesh berättar att hans pappa är chef på en resebyrå och har hela sitt liv och sitt hem i Iran.
— Han har visat dokument på att han äger ett rätt värdefullt hus i Iran, för att bevisa för tjänstemännen att han inte har för avsikt att stanna i Finland. Jag vet inte vad man måste göra för att bevisa att man tänker återvända hem.
Pappan skulle ha bott hos Behravesh i hans lägenhet i studentbyn i Åbo under besöket.

Kritik mot ambassaden

Vid ett negativt visumbesked kan det ta två månader att få det omprövat. Det är två veckor kvar till disputationen.
— Nu ser det ut som att pappa inte kommer att vara på plats. Men vi måste överklaga beslutet ändå, så att det inte påverkar framtida visumbeslut, säger Behravesh som är finsk medborgare sedan 2018.
Salmi är övertygad att det finns en hemlig agenda där man vill refusera en del av ansökningarna från Iran på grund av det politiska läget.
— Det här är förstås mina egna fantasier men det är svårt att förstå varför man annars refuserar Erfans far. Han är en normal medborgare som tidigare besökt Finland.
 
Professor Salmi är upprörd när han berättar att han också skickat e-post till utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). I brevet skriver Salmi att en utredning om Finlands ambassad i Teheran borde göras. Han menar att visumprocessen är godtycklig och slumpmässig och att kunderna behandlas förnedrande.
— Jag har förstått att ambassaden i Teheran har ett dåligt rykte.
Erfan Behravesh kritiserar också att det negativa beslutet kom utan att ambassaden bad om tilläggsuppgifter.

Besluten är helheter

Behraveshs pappa har redan rest den 1 000 kilometer långa vägen från sin hemstad till Teheran två gånger under visumprocessen. Visumbeslutet gavs inte per telefon eller digitalt, utan han var tvungen att fysiskt ta sig till ambassaden i Teheran för att höra det negativa beslutet.
För att överklaga måste Behraveshs pappa göra den 12 timmar långa tågresan ännu en gång.
Biträdande avdelningschef Leena Liukkonen på Utrikesministeriets avdelning för konsulära tjänster säger att hon inte känner till det aktuella fallet. Enskilda fall kan inte heller kommenteras. Däremot säger hon att alla bör behandlas jämlikt och vänligt i ansökningsprocesserna.
Hon säger också att det ska gå att få sitt visumbeslut skickat per kurir på egen bekostnad, men kan inte säga hur det står till med kurirtjänsterna i Iran för tillfället.
Om själva visumbeslutet säger Liukkonen:
— Besluten är alltid resultat av ett helhetsövervägande där man ser på den aktuella situationens omständigheter.

Finland har ambassader i flera länder. Denna skylt hänger utanför ambassaden i Köpenhamn. SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter