Förflytta dig till innehållet

Nej, den här snön regnar inte bort – i Hirvensalo ska det åkas slalom ända till mars, kosta vad det kosta vill

Monica Forssell
En ankarhiss i en slalombacke.
Ett snölager på 60-70 centimeter välkomnar utförsåkare i Hirvensalo. Men vinterns elpriser får företagarna att lägga pannan i djupa veck.

På onsdagen har det utlovats +4 grader i Åbo men den som har siktet inställt på att åka slalom i Åbo behöver inte vara orolig. Några plusgrader och regn ändrar inte på det faktum att backarna är i gott skick, säger Jari Lehtinen.

– Backarna håller hur bra som helst och den snö vi nu har i backarna kommer att hålla galant över julen. Nu håller vi öppet till mars eller april.

Lehtinen är ordförande för Åbo slalomförening som upprätthåller Hirvensalo skidcenter. Han är också operativ chef vid skidcentret.  

Enda undantagen för när Hirvensalobackarna inte är öppna är julafton, juldagen och om det ösregnar, uppger Lehtinen.

Hirvensalo skidcenter öppnade i söndags och enligt Lehtinen besöktes backen då av hundratals åkare. Under helgen öppnade också Meri-Teijo ski & action park i Salo samt Slalom Påminne i Åminnefors, Raseborg, till många skidåkares stora glädje.

Backarna i Tykö besöktes av cirka 250 personer på lördagen och också i Åbo var det många som passade på att prova sina skidor.

– Vi öppnade klockan 10 och kvart i stod det redan säkert femtio människor i kö, säger Lehtinen.

En snökanon.Arkiv/Annina Suominen
Före öppningen stod snökanonerna på non-stop i en vecka i Hirvensalo.

Enligt Lehtinen är Åbobackarna i utmärkt skick med ett snölager på till och med 60–70 cm. Snön är dock resultatet av en vecka med snökanoner i gång dygnet runt. Nysnön slukade cirka 10 000 kubikmeter vatten och en ansenlig mängd el.

Fast exakt hur mycket el det går åt till att ha snökanoner i gång en vecka kan Lehtinen inte säga.

– Vi har inte ännu hunnit titta på elförbrukningen, säger Lehtinen.

Hunnit eller velat, kan man kanske fråga sig. I Tykö säger företagare Tapani Kakko att det är med bävan man ser fram emot den kommande säsongen. Biljettpriserna har höjts med några procent men kommer inte på långt när att täcka de höjda energikostnaderna.

– Vi borde säkert ha höjt priserna mer än vi gjorde men vi vill samtidigt hålla fast vid att vi är ett förmånligt skidcenter, säger Kakko, som tillägger att priserna för att hyra utrustning inte har justerats alls.

För att kompensera energipriserna försöker man nu istället vara sparsam med snöproduktionen.

– Vi är väldigt beroende av veckosluten och sportlovens väder nu. Det handlar om ungefär 15–20 strategiska dagar som avgör hur den här säsongen blir, säger Kakko.  

För företagarna i Meri-Teijo är elpriset i år dubbelt så högt som i fjol. Det betyder ungefär 40 cent per kilowattimme i december. Med en förbrukning på cirka 400 000 kWh/år landar elräkningen på åtminstone 160 000 euro.  

I Påminne har man, liksom i Tykö, höjt på biljettpriserna i år men i Hirvensalo är priserna tillsvidare på samma nivå som i fjol, trots energikostnaderna.

– Elpriserna och elförbrukningen är bara en sak vi nu måste lära oss leva med. Allt i vår verksamhet går på el. Byggnaderna värms med el, hissarna, snökanonerna, belysningen. Om vi vill bedriva den här verksamheten så går det åt elektricitet och det kostar vad det kostar. Vi räknar med att lockat tillräckligt med kunder och stabiliserar ekonomin på andra sätt än genom att höja biljettpriserna, om det behövs, säger Lehtinen.

Dela artikeln

En kommentar: “Nej, den här snön regnar inte bort – i Hirvensalo ska det åkas slalom ända till mars, kosta vad det kosta vill

  1. Johan Andersson skrev

    Hirvensalobacken kunde satsa 100-200€ på en ljuddämpare till pistmaskinen. Nu brummar den på med en ljudnivå på över 80dB ännu 450 m ifrån backen. Pistmaskinen kör dessutom sent på kvällen, från 21:00 framåt. Dylika ljudnivåer tillåts inte på arbetsplatser om man inte har hörselskydd. Tur så bor jag längre bort men våra bekanta bor när, det var då jag mätte. Har kontaktat föreningen, utan svar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter