Nedskräpning på Kimitoön under lupp – anonym anmälan mot lokalpolitiker

Regionförvaltningsverket har i mitten av maj fått ta emot ett klagomål gällande nedskräpning på några olika fastigheter på Kimitoön. Fastigheterna ägs av Patrik Sjöblom, företagare och politiker i Kimitoöns kommun. Sjöblom är ordförande för Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd.
I det skriftliga klagomålet med anonym avsändare nämns en fastighet i Kimito invid seniorboendet Pasendo och två i Västanfjärd – en i Pörtsnäs och en vid Sundviksvägen.
Enligt klagomålet ska det i Sundvik finnas stora mängder avfall, som till exempel gamla maskiner, bilar, byggnadsavfall och bildäck. Man menar vidare att nedskräpningen här förfular landskapet och vidare utgör fara för dem som rör sig här.
”Det finns de som inte är nöjda med det här och vill sätta mig på plats”
Patrik Sjöblom säger till ÅU att det inte handlar om någon egentlig nedskräpning.
– Det finns de som inte är nöjda med det här och vill sätta mig på plats, säger han.
Enligt Sjöblom handlade den så kallade nedskräpningen i Kimito om pågående rivningsarbeten och bråtet är nu borta.
– Det städade jag upp på en halv dag, säger han.
Likaså handlade det i Pörtsnäs om rivningsavfall, som placerades på marken innan det fördes bort. Pörtsnäsfastigheten hyr Sjöblom ut, liksom fastigheten vid Sundviksvägen.
Hyresgästen i Sundvik använder enligt Sjöblom sandplanen som lager. Bildäcken har städats bort och nu efter midsommar ska resten enligt Sjöblom föras bort. Han har varit i kontakt med hyresgästerna om städningen och tagit sitt ansvar som fastighetsägare.
Kimitoöns miljötillsyn sköter ärendet
Ärendet har gått vidare till Kimitoöns miljövårdsmyndighet, det bekräftar miljöinspektör Camilla Puranen. Ärendet fanns som delgivningsärende under bygg- och miljötillsynsnämndens senaste möte, vilket alltså betyder att det handlar om information, inte om behandling.
Alla ärenden som detta behandlas inom miljötillsynen på samma sätt. Fastighetsägaren har kontaktats och fått uppmaning om att städa upp. Enligt Puranen har Sjöblom sagt att han ska städa upp.
Den tid som Kimitoöns miljötillsyn ger för att städa upp är vanligen två till tre månader, efter vilket fastigheten inspekteras. Då avgör myndigheten om det finns behov av att gå vidare med saken. Nästa steg är i så fall ett hörande där fastighetsägaren ges möjlighet att förklara varför området inte är städat.
I sista hand startar genom bygg- och miljötillsynsnämnden en viteprocess, men enligt Camilla Puranen är det ganska ovanligt att man på Kimitoön behöver föra saken så långt.
Är ärenden om nedskräpning vanliga på Kimitoön?
– På våren och sommaren då folk är i rörelse och då här är mer folk kommer fler anmälningar in, svarar Puranen.
Ärendena är av olika allvarlighetsgrad – alltid finns inte behov att gå vidare med dem.
Patrik Sjöblom anser att det är helt i sin ordning att processen gällande honom måste gå vidare.
– Alla ska behandlas lika, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.