Navigatorn i Raseborg ska hjälpa unga med det mesta – ”Det här är livets informationsställe”

Ännu saknas en infoskärm och en kunddator men Navigatorn i Karis är redo att ta emot sina kunder. Till Navigatorn kan alla under 30 år vända sig med frågor som berör till exempel arbete, utbildning och vardag. Eller egentligen vad som helst.
Raseborg har gått samma väg som cirka 70 andra kommuner i Finland, däribland Åbo, och startat upp Navigatorverksamhet för unga. Navigatorverksamheten runt om i Finland erbjuder information och vägledning snabbt och enligt behov.
– Beslutet fattades i juni i fjol och vi öppnade nu i januari – så fort vi kunde. Det är viktigare att ungdomarna får hjälp tidigare än att allt är tipptopp, säger Fredrika Åkerö, chef för ungdomstjänster i Raseborg.
Åkerö säger att det märks att folk har väntat på att det ska köra i gång.
– De som jobbar med unga känner till den här verksamheten och är därför väldigt positiva. Vi måste kunna jobba tillsammans för de unga.
Samlat under ett tak
Just nu finns tre uppsökande ungdomsledare som arbetar på Navigatorn men man hoppas på fler och att kunna ha öppet alla dagar. Inledningsvis har Navigatorn i ”Kappsäcksfabriken” eller ”Lönnbergska” på Elin Kurcksgatan 11 öppet på tisdagar mellan klockan 12 och 17 och på onsdagar och torsdagar mellan klockan 12 och 15.
– Det är viktigt att vi har öppet längre under en dag så att också sådana unga som är i arbetslivet kan besöka oss.
I samma hus finns stadens integrationstjänster och sysselsättningstjänster. Tanken är att samla alla kundmottagningar, där också Navigatorn finns, i nedre våningen på sikt.
– Det ska vara lätt att hitta oss. Det är inte så där bara för en ung person att gå in i ett myndighetshus. Därför ska det här vara en plats som det är lätt att komma till som ung person oberoende av vad man har på hjärtat. Det här är livets informationsställe, säger Åkerö.
Det handlar om att få saker gjorda tillsammans och att vi ska stå upp för de unga. Ditt ärende eller problem ska inte vara en tröskel att komma vidare i livet.
Navigatorn är en plattform för ungas ärenden men också ett nav för professionella som jobbar med unga. Man får allt på samma ställe. Här finns vuxna sakkunniga som tar reda på.
– Ministeriet vill ha unga i arbete. Men vi ser individen. Det viktigaste för oss är att den unga mår bra. Det är en frivillig tjänst på den ungas villkor.
– Man kan komma med vilka frågor som helst och vi hjälper att reda ut dem. Utbildnings- och jobbfrågor är vår grej. Men vi kan också hjälpa till med till exempel FPA-blanketter eller sommarjobbsansökningar. Det handlar om att få saker gjorda tillsammans och att vi ska stå upp för de unga. Ditt ärende eller problem ska inte vara en tröskel att komma vidare i livet. Antingen kan vi hjälpa direkt eller så kan vi kontakta rätt plats, säger Åkerö.
Man når ungefär 400 ungdomar via stadens ungdomsgårdar och där är det ofta tal om livet och vardagen.
– Men jag har räknat med att det finns 4 200 potentiella individer varav vi kan nå kanske 20 procent.
Navigatorn riktar sig till alla unga.
– Självklart också sådana som unga som har större problem. Men tanken är ju att vi ska hjälpa innan det går så långt, säger Pauliina Lappalainen som är koordinator för Navigatorn.
Budskapet ut
Nu gäller det att göra verksamheten känd och lättillgänglig.
– Vi försöker få skolorna att hälsa på oss. Vi hoppas att också vuxna som arbetar med unga, till exempel som tränare, tipsar unga att komma till oss om de ser att det finns ett behov. Unga kan också höra av sig till oss om de upplever att de har en kompis som behöver hjälp. Vi hoppas att ryktet sprider sig bland de unga. Det är den bästa marknadsföringen. Den svåraste gruppen att nå är de som är hemma eftersom vi inte har några uppgifter om dem.
Ett problem är att Raseborg är splittrat i flera olika tätorter.
– Vi har planerat att ha popup-verksamhet på ungdomsgårdarna. Vi måste vara där de unga är, säger Lappalainen.
– Vi räknar med att det tar flera år innan vi är där vi vill vara. Men vi siktar på att bli det bästa tvåspråkiga Navigatorexemplet i landet, säger Åkerö.

Får den mesta hjälpen i skolan eller hemma
Studerande vid Ekenäs gymnasium upplever att den mesta hjälpen de hittills behövt har funnits att få i skolan.
Kring skolarbetet har elevkårsstyrelsen tidigare ordnat studiecirklar och det finns också lärarledda verkstäder där man kan få hjälp i olika ämnen. I frågor som gäller fortsatta studier, karriärval och utbyte finns studiehandledarna att tillgå.
Felicia Sundström har också vänt sig till en lärare då hon varit orolig för en väns mående.
– Det finns oftast någon i huset man kan fråga, är också Adrian Törnroos, Oskar Wikström, Ella Lindström, Agnes Kvarnström och Carolina Friman överens om.
– De flesta är bekväma med lärarna här. Men det är fint att staden har satsat på ett ställe att fara till om man inte får det stöd man behöver i skolan eller hemma med till exempel sådant som har med att bli myndig att göra, säger Kvarnström om Navigatorverksamheten.
För just de här ungdomarna är skolan i fokus men för abiturienterna som till exempel Sundström hägrar också nästa steg. Men igen, med det kan studiehandledarna hjälpa.
Gemensamt för dem alla är sommarjobbandet. Vissa har det spikat andra inte.
– Man vill ju söka sommarjobb. Men visst är det ett litet steg att ta kontakt med arbetsgivarna, säger Ella Lindström.
– Man vill ju gärna ringa till rätt person och nå någon som kan svara på ens frågor, säger Agnes Kvarnström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.