Naturvård är rehabilitering för fångar – nio fängelser samarbetar med Forststyrelsen

Fångar vid nio öppna anstalter i Finland har möjlighet att jobba som vårdare av nationalparker och naturskyddsobjekt.
Den rehabiliterande arbetsverksamheten är möjlig genom ett samarbete mellan Forststyrelsens naturtjänster och Brottspåföljdsmyndigheten (RISE). Samarbetet inleddes i sin nuvarande form i början av 2000-talet, och nu har parterna ingått ett strategiskt partnerskapsavtal.

— För Forststyrelsens Naturtjänster är samarbetet mycket viktigt eftersom vi inte skulle klara av att sköta och iståndsätta alla nationalparker utan hjälp av fångarbetet. Samtidigt är vi mycket engagerade i att utveckla samarbetet och i verksamhet med samhällsansvar, där vi ökar fångarnas förmåga att placera sig i samhället, säger naturtjänstdirektör Henrik Jansson vid Forststyrelsen i ett pressmeddelande.
Brottspåföljdsmyndigheten betonar att mångsidiga arbetsobjekt i nationalparkerna och i produktionsarbete i anslutning till dem ökar fångarnas erfarenheter av framgång och delaktighet i verksamhet utan brott.
LÄS OCKSÅ
Nio anstalter deltar
Under det här året deltar nio fängelser i samarbetet: Vittis, Käyrä, Kervo, Sveaborgs, Ojoinen, Vilppula, Vånå, Jyväskylä och Juga fängelser.
Man får hjälp med skötseln av naturobjekten med ungefär 100 arbetsår. Arbetet utförs under ledning av Forststyrelsens arbetsledare inom friluftstjänster och naturvård.
— En fånges arbetsperiod pågår från några veckor till flera månader, till och med flera år. Arbetsdagen kan bestå av reparation av spångar eller byggande av en ny rastplats, ved- och avfallshantering. Inom naturvården omfattar arbetsuppgifterna till exempel avlägsnande av främmande arter eller gallring av trädbeståndet från vårdbiotoper, säger fältchef Anssi Riihiaho från Forststyrelsen.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.