Förflytta dig till innehållet

Naturen genom kameralinsen — Kimitoöfotografen Mathias Lönnström besökte Wildlife Safaris

En vild björn vid en skogstjärn

En ståtlig björn i Kuhmo har naturfotografistuderande Jannica Joelsson fångat på bild.


Att få se vilda djur på riktigt nära håll, och dessutom med kameran i högsta hugg fick fotograf och Kimitoöbo Mathias Lönnström uppleva i Kuhmo, vid finska östgränsen. Med sig hade han sju studerande, som han undervisar inom naturfotografering vid Axxell Brusaby.
Destinationen var Wildlife Safaris Finland, grundat av naturfotografen Lassi Rautiainen. Det här är ett ställe som är uppbyggt just med tanken att man ska komma åt att fotografera vilda djur på nära håll.

Fotografen gömmer sig i gömslen

Lönnström förklarar att det på området finns så kallade gömslen, byggda i samma enkla stil som utedass. Storleken varierar från små krypin där nätt och jämnt en person få plats, till stora sådana, där åtta personer kan sova.
På insidan är väggarna täckta av skumgummi, som dämpar ljudet. Gömslena är försedda med flera små gluggar, där man sticker ut kameraobjektivet eller kikaren.

Porträtt av en glad yngre man.

Mathias Lönnström är nöjd med fotoresan till Kuhmo.

Tarmar och fiskhuvuden smakar bra

För att locka de vilda djuren slänger man först ut godbitar, som till exempel tarmar, ibland hela grisar, leverbitar och fiskhuvuden.
— Också torrfoder för hund använder man – sådant gillar björnarna, säger Lönnström.
Först på plats är kråkorna och korparna.
— Man kan höra på deras läten då de stora djuren är på kommande. Vargarna och järvarna är lite skyggare, men björnen kommer modigare fram, säger Lönnström.

en järv i högt gräs

Järven är ett skyggt djur. Foto: Jannica Joelsson

Varg och björn på nära håll

Lönnström var med om detta äventyr också i fjol. Han gläder sig över att man i år kom åt att se vargen på närmare håll.
— Vi såg en varghona som försiktigt kom fram med svansen långt mellan benen. Hon slukade maten framför oss och sprang sedan iväg till skogsbrynet. Då fick vi se hur hon spydde upp maten till sina fem valpar, berättar Lönnström fascinerat.

En varg med en matbit i munnen.

Foto: Jannica Joelsson.


På Axxell Brusabys instagramkonto har Lönnström publicerat sin filmsnutt med en björn på så nära hålla att man nästan kan känna lukten av den. Lönnström avslöjar att den är filmad med en actionkamera, som alltså sköter sig själv utan att fotografen står bredvid.
— Jag satte ut leverbitar och hällde rejält med honung runtomkring, så att björnen skulle lockas dit av doften. Jag såg att en björn väntade cirka 200 meter bort, då jag satte upp kameran, berättar Lönnström, som efteråt räknade ut att med björnens hastighet på 60-65 kilometer i timmen hade den varit framme vid honom ganska snabbt.
Som mest var fem björnar och en varg på plats vid matstället samtidigt, på kanske 20 meters avstånd som närmast.

Fin och trygg naturupplevelse

Lönnström tycker att de studerandes foton ser bra ut, och både han och de studerande är nöjda med resan. Han tipsar om att destinationen lämpar sig också för andra än fotointresserade: varför inte för barnfamiljer.
— Det är en fin naturupplevelse på ett tryggt sätt, konstaterar han.
Lönnström nämner att yrkesfotografer kan ställa sig kritiska till detta sätt att enkelt ta foton av vilda djur på nära håll. Men att vänta i flera månader i skogen för att få sin björnbild, är inte vidare tidsekonomiskt.
Enligt Lönnström har forskare kommit fram till att vilda djur inte ändrar sitt beteende, även om de matas som hos Wildlife Safaris.
Lönnström tycker att det vore en god idé att skapa motsvarande business i södra Finland, men med inriktning på klövdjur.
På Kimitoön har Axxell ett gömsle för örnfotografering, som kommer att användas i vinter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter