Nationell arbetsgrupp försöker lösa skarvproblemen


Skarven fortsätter väcka känslor. En nationell arbetsgrupp försöker nu enas om metoder för minska på skarvskadorna. Foto: Kim Lund
Arbetet med att hitta en modell för att begränsa de skador som skarvarna förorsakar fortsätter.
Den nationella arbetsgrupp som tillsattes i höstas har mötts fyra gånger, då man främst har lärt känna varandra, läst in sig på lagstiftningen och uppdaterat sig om den senaste statistiken över skarvbeståndet.
Gruppens uppdrag är att enas om en ”nationell skarvstrategi”.
Men också i den här gruppen går åsikterna isär om skarvens vara eller icke vara, säger skydds- och forskningsdirektör Teemu Lehtiniemi som är Birdlifes representant i arbetsgruppen.
– En del vill att skarven ska utrotas, andra anser att den hör till vår natur och att den ska få leva så som andra arter.

Skarvbon på en ö på Erstan. Foto: Kim Lund
Lehtiniemi är ändå försiktigt positiv och tror att det går att nå en kompromiss som alla kan vara nöjda med.
En central fråga som bör lösas är vilka kriterier som ska gälla då undantagslov för åtgärder som begränsar skarvstammen beviljas.
I dag upplevs proceduren som komplicerad och byråkratisk.
Den som ansöker om lov måste ha vattentäta bevis på hurudana skador skarven förorsakar och många fiskelag anser att det är onödigt att ansöka om lov, eftersom man ändå sannolikt får avslag på sin ansökan.
Lehtiniemi hoppas att arbetsgruppen ska kunna komma med förslag på hur ansökningsproceduren ska bli lättare.
– Den borde försnabbas och förenklas. Om skarvarna bygger bo på din stugas bakgård borde det vara självklart att få ett undantagslov. Samma sak gäller om skarvarna häckar vid ett viktigt lekområde för fiskar så kan det vara motiverat med ett undantagslov.
– Men något som strider mot lagstiftningen eller mot EU:s fågeldirektiv kan vi inte godkänna, säger Lehtiniemi.
”Äggprickning har ingen effekt”
Men vilken metod som är den mest effektiva att begränsa skarvstammen med råder det delade åsikter om. Att olja eller pricka äggen har inte den effekt som många tror, säger Lehtiniemi.
I praktiken betyder det endast att skarvarna har färre ungar att mata och att att de därför inte behöver fånga så mycket fisk.
– För att minska på skarvbeståndet har äggprickning eller -oljning ingen effekt, säger Lehtiniemi.
Arbetsgruppens mandat sträcker sig till den sista oktober.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.