Förflytta dig till innehållet

Nationalekonom i Åbo om inflationen: Den som tar bostadslån gör klokt i att välja fast ränta nu

Arkiv/Jan-Ole Edberg
nybyggda bostäder i Kakolabacken
Högre räntor. På längre sikt kommer räntorna vara högre än nu, även om höjningarna kanske inte är drastiska.

Inflationen stiger. I fjol var den i snitt 2,2 procent i Finland, jämfört med 0,3 procent året innan.

I november och december närmade den sig 4 procent i vårt land, medan den i USA var hela 7 procent.

Men vad betyder det här och hur påverkar det oss? ÅU frågar nationalekonomen Christer K. Lindholm i Åbo.

Vad är inflation?

– Det är när konsumentpriserna stiger. Det handlar då inte om enskilda produkter, utan om att priserna överlag börjar stiga.

Behöver det ligga någon speciell orsak bakom prishöjningen, eller är det inflation även om alla försäljare bara på pin kiv skulle höja priserna?

– Jo, orsakerna kan vara många. Nu har det varit mycket leveransproblem i den internationella handeln, både av råvaror och komponenter. Det är delvis en följd av pandemin. Även energipriserna har stigit rätt mycket vilket påverkar hela produktionskedjan. Produktionen och transporterna har blivit dyrare på samma gång.

Att penningmängden dessutom ökats har åtminstone bidragit till att pressa upp fastighetspriserna, i USA möjligen också till konsumentprishöjningen, säger Lindholm.

– Men jag stötte även på en intressant analys av Robert Reich, tidigare arbetsmarknadsminister i USA. Han påpekade att samtidigt som inflationen tickar uppåt så gör många storföretag rekordvinster. I Finland har vi sett det bland annat i skogsindustrin. Reich såg det som ett tecken på att vi inte har tillräcklig konkurrens på många marknader. Hade vi det så skulle företagen tvingas ta mycket av smällen för stigande priser på råvaror och halvfabrikat. Nu kan de flytta över kostnadsökningen på konsumenterna.

Arkiv/Sören Jonsson
Om inflationstakten fortsätter som nu kan Europeiska centralbanken inte vänta alltför länge innan de höjer räntorna, konstaterar nationalekonomen Christer K. Lindholm i Åbo.

Vissa i sämre position

Påverkar inflationen en del av oss mer än andra?

– De som har den svagaste positionen på arbetsmarknaden påverkas mest. Deras löner stiger oftast inte in takt med priserna. Deras köpkraft försvagas alltså av att priserna stiger snabbare än inkomsterna. Och de med de lägsta inkomsterna känner förstås av den minskade köpkraften mest ifall de även normalt har svårt att få pengarna att räcka till.

Vilka grupper tänker du på?

– Framförallt kanske på lågavlönade serviceyrken. Nu då vi har ett väldigt starkt sysselsättningsläge i Finland så har löntagarna överlag en bättre förhandlingsposition än på länge, men det varierar ändå rätt mycket mellan olika branscher. I branscher där det inte krävs så mycket utbildning eller yrkeskunskap är löntagarnas förhandlingsposition sämst.

Räntorna stiger troligen

Påverkar inflationen oss på något annat sätt än genom att priserna stiger?

– En andra effekt som säkert är på kommande snart är att räntorna börjar stiga. Europeiska centralbankens enda lagstadgade uppgift är att värna om prisstabiliteten, alltså hålla inflationen under kontroll. Om inflationstakten fortsätter som nu så kan de inte vänta alltför länge innan de höjer räntorna. Det betyder att alla som har ett bostadslån med rörlig ränta kan på lite längre sikt räkna med högre räntekostnader. Även finska staten, och alla andra stater som skuldsatt sig under coronakrisen, kan nog räkna med lite högre räntor på sin upplåning.

Vad kan man göra som konsument för att värja sig mot inflationens negativa effekter?

– Den som i det här läget funderar på att ta bostadslån gör klokt i att välja ett bostadslån med fast ränta. Den enda riktningen för räntorna är uppåt just nu. Det kanske inte sker våldsamma höjningar snabbt, men bostadslån kan till och med löpa på 30 år, så det kan vara klokt att gardera sig mot att räntorna kommer att stiga.

Stora variationer

Inflationen i Finland var 3,5 procent i december. Vart tror du det bär i väg?

– Så länge som pandemin spelar in, med transportproblem och flaskhalsar i de internationella leverantörskedjorna, kan vi säkert se ganska stora variationer i inflationsnivån. Under det kommande året kan vi säkert räkna med att inflationstakten ökar, men jag vågar inte spekulera mer än så eller gissa på exakta siffror.

Hur har prishöjningarna påverkat dig i din vardag?

– De enda anskaffningarna jag gjort på sistone har gällt elektronik, och där tycker jag inte att prishöjningarna ännu riktigt märkts. När vi talar om dagligvaror som livsmedel så är prishöjningarna ganska små åt gången så man märker dem inte varje gång man går till butiken. Man märker dem på längre sikt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter