Nätbedrägerierna blir allt fler – offret är ofta en äldre person: "Många fall kunde uppdagas snabbare"


Det är ofta äldre personer som blir lurade på nätet, enligt polisen. Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT
Brådska, oaktsamhet och billiga priser. Det är huvudorsakerna till att folk använder sitt bankkort på ett sätt som gynnar bedragare.
I fjol fick polisen 31 000 anmälningar som gällde olika former av bedrägeribrott. Antalet nätbedrägerier har hållits på samma nivå de två senaste åren, men nu verkar brotten öka.
– Redan nu har polisen registrerat 3 468 polisanmälningar som klassas som nätbedrägerier. Det är nästan 250 fler jämfört med samma tid i fjol. De flesta registreringarna gäller bedrägeri och lindrigt bedrägeri, säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Bedrägerier per mejl eller sms, så kallat nätfiske, är det vanligaste sättet. Personer kan få ett intressant meddelande och klicka på bifogade filer. Många uppger också sina betalkorts– och nätbanksuppgifter och blir därmed lurade på pengar. Som lockbeten används till exempel förmånliga erbjudanden och tävlingar.
När beslutet fattas och risken eventuellt övervägs kan kostnaderna kännas obetydliga. Men senare märker man att betalkortet har debiterats månatligen. Totalbeloppet man blivit lurad på kan ha vuxit sig stort om man inte kommit ihåg att kontrollera sina kontouppgifter.
Betalkortsuppgifter hamnar också ibland hos kriminella på grund av dataintrång eller kortkapning, även kallad skimning.
– Många av de här bedrägerierna kunde uppdagas snabbare och skadorna kunde minimeras om folk skulle kontrollera sina kontouppgifter oftare, säger Aho.
Enligt Jyrki Aho skapar internet hela tiden nya möjligheter för kriminella eftersom det inte finns några nationsgränser på nätet. Bedragare når ganska lätt ut till ett stort antal människor med sina falska meddelanden. De som inte förstår att vara på sin vakt blir ofta lurade.
Det är ofta äldre personer som blir lurade på pengar. Det har diskuterats mycket i offentligheten, men enligt polisen måste vi fortsätta diskutera fenomenet eftersom det fortfarande händer.
SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.