Förflytta dig till innehållet

Nästan tusen kilometer virke har använts vid brobyggena i Pargas – men vad händer med virket efter det?

Mikael Heinrichs
en stor träkonstruktion vid ett brobygge
Rävsundsbrons pylongjutningar inleds så småningom de närmaste veckorna.

Både vid Hessundsbron och vid Rävsundsbron ser man just nu mest trä, eftersom man håller på med att förbereda flera stora gjutningsarbeten de närmaste veckorna. Det har också fått flera att ställa frågor om vad som händer med allt virke efter att betongstrukturerna färdigställts.

Man kunde nästan tro att broarna byggs i trä som det ser ut just nu, men båda broarna byggs av armerad betong.

ett diagram över brobyggenas virkesåtgång

Återanvänds och blir flis

Projektchef Timo Hirvasmaa hos byggnadentreprenören Kreate berättar att man så långt det går strävar efter att kunna återanvända virket vid andra byggarbetsplatser. Alternativt görs virket till flis och den vägen till energi.

– Vid Rävsundsbron bygger vi just nu infartsbron för bjälklagsbalkarna till stålstommen. Gjutformarna byggs också de i trä, eftersom det är betydligt förmånligare atat låta tillverka dem i trä än att använda särskilda gjutformsställningar, vilket man gör i Centraleuropa. Där är virket betydligt dyrare och svårare att få tag på, konstaterar Hirvasmaa.

Kreate har ett eget team med timmermän som specialiserat sig på att bygga just den här typen av träkonstruktioner – och för tillfället arbetar de för högtryck med 40 timmars arbetsveckor.

ett brobygge fotat från luftenKreate
Hessundsbrons bygge (på bild) har slukat omkring 370 000 löpmeter virke så här långt.

Stommarna byggs med fingerskarvad 100 x 100 millimeters sparre, som förses med kryss av batting. Utanpå kommer ännu 125 x 125 millimeters sparre. Själva gjutformarna byggs klart vid fabriken i Viitasaari, därifrån de sedan levereras till Pargas.

– Virkesleveranser anländer varje vecka till byggena, vissa veckor till och med flera gånger. Nu börjar i och för sig de flesta formarna vara klara, eftersom armerings- och gjutningsarbetena snart kör i gång på allvar. Vi kommer inte att ta emot särskilt mycket virke nu mera till de stora brobyggena, men till de mindre broarna vid de planskilda korsningarna kommer det ännu virke under nästa år. Pylonerna i sig gjuts med hjälp av de färdiga formarna som levereras till oss.

I enlighet med projektets miljötänk försöker man återanvända också den del av virket som kan återanvändas. Det handlar då främst om sparrar och bjälkar.

– Virket som använts i gjutformarna lönar sig helt enkelt inte att putsa upp och återanvända, så de och de delar som gått sönder blir till flis och den vägen till värme. I dagens läge finns det gott om instanser som tar emot varan och till och med betalar en liten slant för det. Vi har några trogna samarbetspartners som vi ofta anlitar.

Inte för utomstående

Vid brobyggena i Pargas är det inte möjligt för utomstående att plocka åt sig kasserat virke, eftersom byggarbetsplatsen är trång och säkerhetsaspekterna gör det hela omöjligt.

– Vi har också tidigare testat den metoden på vissa byggen, men här har vi helt enkelt bedömt att det skulle stocka de smala vägarna och leda till alltför stora olägenheter på byggarbetsplatsen, konstaterar Hirvasmaa.

ett brobygge fotograferat ovanifrånKreate
De delar av träkonstruktionerna som kan återanvändas åker vidare till andra byggarbetsplatser medan resten blir flis och värme.

Rävsundets pyloner gjuts snart

Gjutningsarbetet på själva pylonerna vid Rävsundsbron inleds de närmaste veckorna och för Hessundets del har alla gjutningar planerats in så att de ska vara klara senast i mars nästa år. Detta för att man ska kunna öppna farleden under bron senast den 1 maj.

Efter att Hessundsbrons gjutningar är klara börjar man spänna bjälklagen och riva konstruktionerna vid farledsöppningen.

– Vi gör olika gjutningar mest hela tiden för tillfället, ungefär en fjärdedel av allt gjutningsarbete är redan klart, säger Hirvasmaa.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter